България ще участва във Венецианското биенале - най-големия и престижен форум за арт изкуство. Страната ни ще бъде представена с проекта „Съседите“, който разказва за българи, които са били жертви на политическо насилие.

Арт инсталацията се състои от три стаи, в които са живели репресирани и чийто живот е представен в интервюта и чрез аудио-визуализации.

Първата е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Във втората стая ще има абстрактни звуци, които ще показват хората, които говорят с недомлъвки или все още не са готови да го направят. Третата стая ще бъде кухня, в която всички мебели са бели и ще отразява хората, които никога не са имали възможност да говорят за репресиите, на които са били подложени.

Идеята на авторите е посетителите не просто да видят проекта, а да го преживеят. Той е избран измежду 17 кандидати от седемчленно жури. За поредна година екипът спечелил конкурса е от българи, които живеят в чужбина - Красимира Буцева, д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян. Куратор е Васил Владимиров.

Снимка: bTV

„Нашето послание е това, че трябва да си спомняме, да говорим свободно и колкото и трудно да е това понякога е много важно за да живеем добре в настоящето“, коментира Васил Владимиров.

Мотото на тазгодишното Венецианско биенале за изкуство ще бъде „Чужденци навсякъде“. Акцент на изданието ще бъдат темите за миграцията, изгнанието, бежанците и чуждестранния произход. То ще се проведе от 20 април до 24 ноември.

Павилионът на България тази година ще бъде в експозиционното пространство зала „Тициан“ близо до Моста на Академията във Венеция. Там беше и българският павилион миналата година на Биеналето за архитектура.