9 септември е, навършват се 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която все още разделя обществото у нас.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт и Кимон Георгиев.

На обяд репресирани от комунистическия режим организираха митинг на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив.

Потомци на убити от комунистическата власт поднесоха цветя пред паметника на жертвите в Пловдив.

Съюзът на репресираните почете паметта на около 170 хиляди българи, убити от комунистическата власт след  9-и септември 1944 г.

Паметта на жертвите на режима почетоха и в Бургас със заупокойна молитва и панихида.

„Не може един народ да празнува окупация на суверенна държава, не може да празнува повече от 30 хил. зверски убити без съд и присъда“, коментира общинският съветник Тошко Иванов.

„Днес е правилният ден да сведем глави пред хората, невинно погубени в буквалния смисъл, или чиито съдби са унищожени в името на една фикция, една измама, която в крайна сметка доведе до много нещастия за българския народ“, добави художникът Митко Иванов.

По традиция БСП организира честване на 9 септември. Довечера столичните социалисти ще се поклонят пред Паметника на незнайния воин, а по-късно ще има и митинг на Братската могила.

ГЕРБ и Съюзът на репресираните вече се обявиха против тържествата.

Трябва ли да бъде отбелязван 9 септември?