Известният и все още анонимен уличен артист Банкси се самопокани на Венецианското биенале. В типично негов стил картините му предизвикаха противоречиви реакции и той беше бързо прогонен от площада “Сан Марко” във Венеция.

“Венецианското биенале е най-голямото и престижно арт събитие в света, но поради някаква причина аз никога не съм канен да участвам”, пише артистът в “Инстаграм”, където публикува и видео на пърформънса си.

В краткият видеоклип виждаме как мъж разпъва улична сергия, на която закача колаж от картини, на които е изобразена венецианската лагуна завзета от огромен презокеански лайнер. Под тях виси надпис “Венеция в масло”.

Както обикновено, картините на Банкси показват много точно действителността. Години наред Венеция води битка със световни туристически компании, които искат да акостират лайнерите си директно в центъра на историческия град. Това е изключително разрушително за природата.

През годините са правени много опити влизането на презокеански лайнери в града да бъде ограничено, но без успех. Наскоро бяха гласувани нови местни закони, които задължават всички големи плавателни съдове да акостират на докове извън Венеция, но за истински ефект трябва да минат няколко години.

Заглавието на колажа от картини “Венеция в масло” също е двусмислено – от една страна това означава, че творбите са нарисувани с маслени бои, а от друга, че венецианската лагуна е замърсена с машинно масло.

На края на видеоклипа обаче местните власти проверяват сергията на Банкси и му обясняват, че няма разрешително за нея и световноизвестният артист е прогонен от площада.

Така и не става ясно дали мъжът, който разпъва сергията е самият Банкси, но това е напълно възможно, тъй като никъде във видеоклипа не се вижда лицето му.