Лют спор между представителите на ГЕРБ и тези на всички останали партии беляза заседанието на комисията по ревизия в НС. Продължението на приключилото със скандал изслушване на агробизнесмена Светослав Илчовски беше втора точка в дневния ред, но в крайна сметка стана първа.

Управляващите се обявиха остро „против“.

Имаше коментари на висок глас по отношение на дневния ред и на процедурните правила, като всичко това погълна цял час от работата на комисията. Каназирева настояваше да се започне от друга точка - за "Автомагистрали", с мотива, че тя единствена отговаря на предмета на работа на комисията.

В един момент в залата нахълта голяма част от ПГ на ГЕРБ. "Ей, аз съм кошаревски свидетел и толкова внимание...", коментира Илчовски по този повод.

„Тази комисия вече заприличва на някакъв трибунал. Имаме да изслушаме някакъв човек, като по същата логика могат още 100 да дойдат тук и да разказват своите разкази в картинки. Разбираме, че това вече е предизборно политическо шоу, което трябва да се разиграе днес тук“, заяви Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС).

Според нея твърденията на земеделеца за преплитане на бизнес и власт нямат отношение към предмета на дейност на комисията. И допълни: „Нали осъзнавате, че за много от вас тук не един сигнал може да се внесе, не един разказ…“.

Румен Гечев от „БСП за България“ на свой ред отбеляза, че твърденията съдържат данни за щети, нанесени на бюджета.

Снимка: Ладислав Цветков

„Изнесената информация е важна извън жълтините, скандалите и личния живот на премиера – всъщност се изнесоха данни за много сериозни нарушения с участието на държавата, изнесоха се данни и че прокуратурата се използва като плашило“, коментира и съпартиецът му Явор Божанков.

От ГЕРБ възнегодуваха и че не са получили документите по сигнала на Илчовски. Манолова отговори, че става дума за вътрешнофирмени обороти и за информация, която касае функционирането на фондовата борса и затова е нужно да се обсъждат документите на закрито заседание, а не пред медиите.

Маноил Манев от ГЕРБ призова: "Или пазим авторитета на всички хора и ако има институции тук ги унищожаваме, ако са постъпили лошо, или всичко е на масата и всички граждани в България слушат всичко".

Снимка: Ладислав Цветков

"Аз виждам кой е в залата – до човека, които сте решили да изслушвате, стоят собствениците на една компания, която вие унищожихте оня ден", заяви още Манев във връзка с фирма "Градус", която обяви, че ще съди Илчовски за неговите твърдения, че нейният собственик има огромна задкулисна власт заради връзките си с премиера.

Снимка: Ладислав Цветков

Случайно или не, Иван Ангелов днес седеше до Светослав Илчовски.