Утре комисията по ревизията ще продължи изслушването на едрия зърнопроизводител Светослав Илчовски по сигнала му за рекет и корупция срещу близки до властта бизнесмени, министър и премиер. Това съобщи за bTV председателят на комисията Мая Манолова.

Попитан за коментар, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, заяви, че не познава земеделеца и не се интересува от твърденията му.

Какво се случи?

Скандалът в комисията за ревизия на управлението за последните 10 години избухна снощи на заседание по изслушване на сигнали за корупция.

Крупният зърнопроизводител заяви, че е рекетиран. Най-напред с 200 000 лв през 2012 г, след като му спрели водата за напояване на посевите, твърди той. След това – по 800 000 лв на година такса „Спокойствие“. Бил показан и видеоклип с издевателства над бизнесмена Миню Стайков в ареста, става ясно от писмения сигнал до комисията.

Земеделецът обяви, че през миналия септември регионалният министър Петя Аврамова го приканила да спре да купува земи: „Представя се, не се и крие – спри или ще те дам на нашите прокурори!“.

По-късно срещу Илчовски се появило, „обвинение“ за заплаха за убийство от прокуратурата в Стара Загора. Като основно действащо лице в рекета Илчовски сочи бизнесмен, когото нарича Иван Ангелов или Иван Пилето, шеф на старозагорска фирма за птичи продукти.

„На един рожден ден на нашия премиер първи му идва ковчежникът, който му помага за т.нар. изпиране на пари, големи подкупи с магистрали, проблеми с държавата – Иван Пилето. Носи малко кюлче на премиера“, разказа агробизнесменът, който твърди, че Пилето и още един бизнесмен, подарили три златни кюлчета на Борисов, а след това те били снимани в спалнята на премиера от жена, наета за платена любов.

Каква беше реакцията?

Коментарът на Иван Ангелов за bTV: „Не съм в България! Този човек е идиот и наркоман. Няма да коментирам. Луд човек!“.

Коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов: „Не го познавам, не знам, не искам и да знам какви са му твърденията. Аз се занимавам с политика. Подгрети манджи стари. Единственият начин да прикрият своята некомпетентност. Те ще извадят и още кошаревски свидетели, платили са на хора да излизат, да говорят, няма нищо. Като видите профила им всеки ще си даде сметка, откъде идват и кои са, толкоз. Да ги носи“.