ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК, съобщи на брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов. Той посочи, че е видял вчера "как се споглеждат партиите" на консултациите при президента Румен Радев.

„Нека Радев си направи председател на ЦИК с неговите партии. Решенията в ЦИК се взимат с 2/3 мнозинство. Сиреч, тези хора нямат никакво влияние с този сговор. Сега депозираме в президентството, да си прави консултации. Считам, че не е редно, когато парламентът си е заминал с пълен провал, то е и смешно, но аз си обичам държавата, знам колко е трудно. Бях пречка, макар че считам, че съм най-успешният и знаещият. Виждате те какво правят“, заяви Борисов.

„Това, че Красимир Ципов остана единственият кандидат за председател на ЦИК беше капан. Това е капанът и вие скочихте в него. Едните казват, че за едните трябват машини, но колко, кой ще си сложи главата в торбата - председателят. Благодаря, но не ни е нужно. Затова ги събрах и го решихме. Уж са в сговор, но само срещу нас. Сега разбрах защо Радев бави правителството. Аз на съвет искам да бъда оторизиран, за да отида. Видя се, че нито има програма, нито политически действия“, каза Борисов.

„Излъгаха за субсидии. Можеха да си направя правителство, за да може и ние да внасяме в тази комисия. Сега като знам как ми сготвиха този капан, през лятото им знам всяка стъпка“, допълни той.

По думите му досега, който го е атакувал, е загубил изборите, защото народът има инстинкт. Борисов каза още, че започва да се радва на машините, защото ще намалеят недействителните гласове. 

Според него сега наново десетки милиони ще се похарчат за избори, които имат предизвестен край.

„След два месеца сме в същата процедура, но кандидатът за президент ще има два месеца, ще влезем в конституционна криза. Това ме притеснява – доколко ще издържи държавата като финанси и икономика. Няма парламент, хубав-лош, но няма парламент“, допълни премиерът в оставка.

Красимир Ципов от своя страна заяви, че не се страхува да бъде председател на ЦИК. По думите му обаче всички останали партии отново са избягали от отговорност.

„След като приключиха консултациите, стана ясно, че има само една единствена кандидатура. След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден, си позволих да помоля премиера да свикаме заседание тази сутрин, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно. Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Сметнах, че е необходимо да представя моята позиция пред управителния орган на партията“, каза Красимир Ципов.