Красимир Ципов е номинацията на ГЕРБ за председател на Централната избирателна комисия, стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев.

Това е и единственият предложен кандидат от всички партии в парламента, след като "Има такъв народ" номинираха Камелия Нейкова единствено за зам.-председател - въпреки призивите на други политически сили по време на разговорите.

Процедурата предвиждаше при липса на консенсус и повече от един кандидат да има жребий, но в създалата се ситуация нито има консенсус, нито ще има жребий.

Кой е той?

Ципов е дългогодишен експерт в МВР, като кариерата му в силовото ведомство започва от позицията на юрисконсулт през 2002 г., а стига до зам.-министър в периода 2014 г. - 2019 г.

Бил е и депутат в няколко парламента.

Останалите партии така и не предложиха други кандидати за председател.

Издигнати бяха още:

  • Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева (ГЕРБ);
  • Камелия Нейкова, Елка Стоянова и Любомир Гавраилов ("Има такъв народ");
  • Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева (БСП);
  • Севинч Солакова и Ерхан Чаушев (ДПС);
  • Цветозар Томов и Любомир Георгиев ("Демократична България");
  • Росица Матева ("Изправи се! Мутри вън!").

Нейкова, Войнов, Томов и Матева бяха номинирани за зам.-председатели.

Остра реакция

Номинирането на Красимир Ципов от ГЕРБ предизвика остра реакция от страна на всички останали партии, освен ДПС.

Според Христо Иванов от ДБ Ципов "има дълга политическа история, в която не се забелязва никога да отстоява върховенството на закона".

Снимка: Ладислав Цветков

"Той няма никакъв опит в организирането на избори като участник в комисии на местно, регионално или на национално ниво", отбеляза и Мая Манолова от ИСМВ. Тя допълни, че като зам.-министър на МВР Ципов носи вина за съмненията за честността на изборите от 2015 г. до 2019 г. заради "абсолютното бездействие от страна на МВР по стотиците сигнали за купуване на гласове".

Според нея това е "обида към българските избиратели".

Последва реакция от страна на Десислава Атанасова: "Не мога да възприема г-жа Манолова да говори за почтеност в изборния процес – която сътвори Костинброд!".

Иван Иванов от БСП посочи, че левицата няма да подкрепи нито една кандидатура на ГЕРБ: "През годините е компрометирала достатъчно изборния процес, участието ѝ в избирателните комисии не е донесло позитиви в изборните кампании". Адв. Николай Хаджигенов от ИСМВР също заяви, че "по принципни съображения" няма да подкрепят номинация от ГЕРБ.

Блокаж на процедурата

Чуха се и предложения към "Има такъв народ" да преосмислят предложенията си и Камелия Нейкова да бъде номинирана за председател.

Така се получи ситуация, в която повечето партии не харесват единствената кандидатура за председател на ЦИК, но не издигат друга и по процедура може все пак Красимир Ципов да оглави ЦИК.

Снимка: Ладислав Цветков

"Никой не може да ни налага да си преосмислим номинациите", заяви Десислава Атанасова, като допълни, че е "пълномощник на Бойко Борисов" и номинацията е на коалицията. Според нея появата на други варианти в хода на консултациите би било знак за задкулисни договорки.

Вече няма феодална собственост

Обявяването на кандидатурата от страна на депутата Десислава Атанасова дойде в началото на заседанието след сблъсък между представителите на ГЕРБ и президента Румен Радев.

"Ролята, която ви отреди законодателя не ви съответства, така изглежда консулт при един областен управител. (...) Ние все още мислим, че в парламентарна република има някакво значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и коалиции (...) Предлагам най-голямата ПГ да получи мястото на председател на ЦИК", заяви тя.

Евгения Алексиева от групата на ГЕРБ и СДС разкритикува процедурата, според която при няколко кандидатури за един пост в комисията, ще се провежда жребий. По думите ѝ това е недопустимо.

Снимка: Ладислав Цветков

"Вашата партия отправя внушения, че Радев си готви ЦИК която да му направи изборите, че придобива пълна власт. Никого не посочвам, посочвате вие. Ако досега сте разсъждавали и действали така, че имате имате феодални права върху ЦИК, мисля че този подход вече не е удачен", отговори държавният глава.

Първоначално името на Ципов не беше обявено от ГЕРБ, но Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" я репликира: "Не е все едно кого ще предложи най-голямата партия".