Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ пристигнаха у нас.

Препаратът беше одобрен от Европейската агенция по лекарствата на 29 януари.

Ще има и от трите производителя в следващите седмици повече дози, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

България е поръчала най-много дози именно от ваксината на „АстраЗенека“ – планът за годината е да получим 4.5 млн. дози. До края на февруари трябва да пристигнат 260 хил. дози.

Снимка: Ладислав Цветков

„В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. Ние сме в постоянен контакт с Европейската комисия, така и с колегите от останалите агенции. През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания. Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. Там стартира ваксинирането преди ЕС и имат повече данни, там няма възрастови ограничения и се препоръчва за лица над 65 години. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, каза Кирилов.

Основният плюс на този препарат, е че може да се съхранява в обикновени хладилници и е подходящ за масова имунизация.

Ефективността й се движи между 62% и 90%, а интервалът между двете дози е много по-голям – до 12 седмици.

В България, за разлика от други европейски държави, тя ще се поставя и на хора над 55-годишна възраст.

Решението на нашите здравни власти да не поставят възрастово ограничение за прилагането на оксфордската ваксина е правилно, смята и имунологът Богдан Петрунов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Първото доказателство, е че във Великобритания вече от декември я правят. И те разрешават правенето на ваксината на всички възрасти – едни от първите ваксинирани бяха 90-годишни! Няма основание за безпокойство“, коментира Петрунов.

Междувременно все повече държави в Европа ограничиха ползването й. В Италия и Нидерландия тя ще се поставя само на хора между 18 и 55-годишна възраст. А в Германия и Франция – до 65 години.

Швейцария пък не одобрява ваксината – поне засега.

„Причината е, че „АстраЗенека“ иска разрешение за прилагане във всички възрасти, а Швейцария желае да види данни за пациенти и над 65 години. Европейската агенция по лекарствените средства прие, че данните не са фатални, че да се разреши в тази възрастова група. Но това не отговаря на правилата. Едно от правилата, за да се разреши лекарство, е да се дава разрешение за всички възрастови групи, които са тествани“, обяснява д-р Аспарух Илиев, лаборатория към университета в Берн.

В момента „АстраЗенека“ провежда изпитвания в Южна Америка върху десетки хиляди души, включващи и над 65-годишни. И всички са в очакване на резултатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!