Не смятаме за необходимо да се въздържаме от прилагането на ваксината на „АстраЗенека“ и „Оксфорд“ на пациенти на над 55-годишна възраст. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

„Преди да започне ваксинацията с тази група, ще излезем с конкретни указания. (…) Решението, което бихме взели (сега), би било прибързано и не би стъпило на медицински показания“, посочи обаче той.

Европейската агенция по лекарствата в крайна сметка разреши препарата за всички възрасти, въпреки че заради липсата на достатъчно клинични данни за ефективността при най-възрастните пациенти здравните власти в Германия излязоха с предписание за тази група той да не се прилага. По-рано в медиите се появиха и информации за ниска ефективност на ваксината, които от „АстраЗенека“ опровергаха.

„В кратката характеристика тя не е забранена за използване над 55 г., няма достатъчно данни за изследвания в тази група. Приключват няколко клинични проучвания в САЩ. След като приключат, очакваме тази информация да бъде обогатена и да бъде променена кратката характеристика“, обясни министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че резултатите от използването на ваксината във Великобритания „са чудесни“ при 6 млн. имунизирани.

Ваксини и от изток

В начален етап е процедурата за оценка на руската ваксина „Спутник V“, като в момента текат научни консултации, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Производителите в Русия и Китай са запознати с европейското законодателство и, организирайки клинични изпитвания и производство, се съобразяват така, че продуктите да са достъпни и за европейските граждани“, посочи още той.

По думите му е възможно след оценката на ЕМА и ЕК притежателят на разрешителното за употреба да организира дистрибуцията си не само около големите договори с целия ЕС, а чрез контракти с отделни членки.

Той посочи, че междувременно тече и предварителен преглед на първата антигенна ваксина срещу коронавируса – тази на „Новавакс“, като при положително развитие още преди средата на годината може да има още един одобрен препарат.