Ваксината срещу коронавирус на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ не бива да се прилага на хора над 65-годишна възраст. Това е посочено в ново предписание, издадено от германските власти и цитирано от „Гардиън“. Причината е липсата на достатъчно данни за ефективността на препарата.

Важното решение на Института „Роберт Кох“ идва само ден преди Европейската агенция по лекарствата да се произнесе за употребата на ваксината на Стария континент. Вчера стана ясно, че ръководството на ЕМА също има сериозни резерви към употребата на ваксината на „АстраЗенека“ при възрастни пациенти.

Според германските здравни власти, при хора между 18 и 64 г. продуктът е също толкова „подходящ“, колкото и тези на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“, които вече се прилагат широко.

Сюжетът в Германия тръгна още в началото на седмицата, когато в медиите се появиха публикации, според които здравните власти оценяват на едва 8% ефективността на ваксината при хора в напреднала възраст. Официален Берлин се дистанцира от твърденията.

Сега става ясно, че клиничното изпитване, представено от „АстраЗенека“ е със значително по-малко участници над 65 г., отколкото при другите производители.

Ваксината е в центъра и на друг скандал – производителят ѝ обяви, че няма да изпълни договора си с ЕС и беше заподозрян, че работи приоритетно за трети страни.

Именно на "АстраЗенека" България разчита за 4,5 млн. дози, които към момента не е ясно нито кога ще могат да се ползват, нито кога ще бъдат доставени, нито на кого ще могат да бъдат приложени.