Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека". Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС.

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

Препаратът е бил тестван в четири страни - Великобритания, Бразилия и Южна Африка, с участието на 24 000 души на възраст над 18 години. Половината от тях са били инжектирани с ваксината, а останалите с плацебо. Резултатите показват, че медикаментът е безопасен, съобщават от Европейската агенция по лекарствата.

Повечето участници в тестовете са били на възраст между 18 и 55 години и няма сравнимо количество данни как действа върху по-възрастни пациенти. Това предизвика резерви сред експертите в някои европейски страни и Германия препоръча ваксината да не бъде поставяна на хора над 65-годишна възраст.

От Европейската агенция по лекарствата обаче отбелязват, че очакват положителни резултати от препарата и в тази възрастова група и позволява имунизирането с продукта на "АстраЗенека", като отбелязват, че повече данни за ефекта ще бъдат получени в хода на имунизацията.

Това не е единственият проблем с препарата на "АстраЗенека". В последните дни от компанията предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината. Това доведе до затягане на износа на ваксини за коронавирус от ЕС и публични словесни престрелки между ЕК и фармацевтичната фирма.