Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви пред германски радио, че договорът с "АстраЗенека" съдържа обвързващи клаузи за поръчките и настоя за обяснение. От фирмата на свой ред изразиха готовността си да покажат части от подписания документ с Брюксел.

Европейската комисия публикува редактирана версия на договора с фармацевтичната компания, на фона на спора за намалените доставки. А Европейската агенция по лекарствата се очаква този петък да обяви решението си дали ще даде одобрение за употреба на ваксината в рамките на общността. 

"Приветстваме сътрудничеството на компанията и желанието й за прозрачност по отношение стратегията за дистрибуцията на ваксини. Прозрачността и отговорността са важни, за да спечелим доверието на европейските граждани и да гарантираме, че те могат да разчитат на безопасността и ефикасността на ваксините, закупени от Европейския съюз", заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. 

От "АстраЗенека" обясняват забавянето с производствени проблеми в два от заводите си. Според източник от Брюксел Евросъюзът очаква да получи една четвърт от 100-те милиона дози, поръчани за март, което ще доведе от недостиг на 75 милиона дози.