Държавата трябва да помогне на най-засегнатите от мерките в борбата с разпространението на коронавируса. Това каза президентът Румен Радев след среща на "Дондуков" 2 с премиера Бойко Борисов и председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Тези ограничителни мерки са изключително важни. Те са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество.

Здравната криза поражда сътресения в икономиките и в социалната система. Тя оставя на изпитания малкия и средния бизнес", каза още държавният глава.

Радев напомни, че без работа може да останат хора, които се грижат за малки деца и възрастни хора.

Според него строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техния смисъл.

"Извънредното положение е с едномесечен срок. Приемам го като временна мярка. Моят призив е да не се отдаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор, трябва да проявяваме разбиране към тях. Трябва да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни, те са животоспасяващи“, подчерта Радев.

Той призова още правителството да търси активната подкрепа на ЕС в тази кризисна ситуация.

"30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните хора, напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност", каза още президентът.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 524 726 30 271 347 095 2 315 832
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 524 726 30 271 347 095
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer