Задължително е с ограничителните мерки да бъдат в ход и комплекс от такива, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на бизнеса.

„Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика. Задължително е с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от мерки, които точно в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани“, каза държавният глава.

Президентът изрази притеснение, че има много хора, които ще загубят работата си и даде пример други държави в ЕС, които вече са въвели икономически мерки.

„Да, знам, че ресурсите са ограничени. Вчера това дискутирахме и с министър-председателя, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни средства от ЕС. Това вече е факт, но не е достатъчно. Призовах правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Но здравето, животът, благоденствието на българските граждани и здравето на българския бизнес не може да чака“, посочи държавният глава.

По думите му предстои оценка кои са най-засегнатите фирми и сектори, по какъв критерий това ще се оценява и по какви механизми ще се отпуска помощ. 

„Вашият експертен глас трябва да бъде чут, трябва да бъде уважен. Аз се надявам с вашите предложения и с възможностите, които има в момента изпълнителната власт, бързо да стигнем до най- добрия начин, по който държавата трябва да подкрепи бизнеса в труден момент, защото без бизнес после не можем да оцелее държавата“, допълни още Радев.

Бизнесът настоя пред Радев за максимално бързо разплащане от страна на държавата по вече сключените договори. Целта е фирмите да разполагат с оборотни средства. 

Имаше и предложение да се трансформират част от оперативните програми и парите от тях да се насочат за справяне с проблема. От бизнеса помолиха да се намалят лихвите, ако закъснеят с плащането на осигуровките на своите служители.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer