702 000 деца ще влязат в клас на 15 септември. От тях 57 000 за първи път ще седнат зад чина. Учителите, които ще ги посрещнат, са над 70 500. В навечерието на първия учебен ден емоциите са големи. За трепета от първото подреждане на ученическата раница и вълнението на един млад учител преди първия му ден като класен разказва Николета Хаджийска. 

Снимка: bTV

Облечен в най-официалните си дрехи, в последния ден от ваканцията Николай настоява той да избере цвете за учителя. Бъдещият първокласник вече се е запознал с класния си, познава част от съучениците и дори ще рецитира стихотворение.

„Рецитираме го дори нощем, онзи ден щеше да падне от леглото. Той започна да рецитира насън. Има своето притеснение, няма начин“, казва майката на детето Димитрина Помакова. 

За първи път прага на училището като класен ръководител ще прекрачи Борислав.

„Притеснявам се, защото искам да се представя добре пред учениците и те да се почувстват сигурни и да знаят, че това е една безопасна хубава среда за тях“, казва той.

Снимка: bTVСъс своите 26 години Борислав Любомиров е сред най-младите в училището.

„Най-важният урок е да се научат да бъдат човечни, да общуват помежду си и да си помагат без някой да трябва да им го каже“, посочва той. 

И учителят, и ученикът обещават да бъдат отличници. Николай се надява учеителите да се грижат за децата, а Борислав - да стигне до сърцата на всички ученици.

По данни на Министерството на образованието след 15 септември в над 60 училища ще има все още ремонти, но те ще бъдат организирани, така че да не попречат нито на тържествата за първия учебен ден, нито на учебния процес.

Много училища пожелаха да покажат съпричастност към пострадалите от наводненията по Южното Черноморие. Те призовават родителите да не купуват букетите, а да дарят сумите за тях.

За това кои са най-новите предизвикателствата пред родителите, децата и учителите тази учебна година – говорят Яна Алексиева от Асоциация "Родители" и Александър Чакмаков, учител и директор на столичното 129-то училище.