Само два дни преди 15 септември - властта със засилени мерки за безопасността на децата. Учебната година ще започне в над  2300 училища за 702 000 деца, като 57 000 са първокласници. За тях ще се грижат 70 520 учители.

Зад граница - в 43 държави, 30 000 деца ще се учат в 38 неделни и в две български държавни училища.

По наболялата тема за сигурността на децата ни на пътя - МВР проверява спазват ли се правилата около училищата.

Работят ли камерите, какво е състоянието на оградата и има ли пешеходни пътеки около сградата. В столичното 119-о училище проверката продължи близо час. Проверката установи липса на маркировка на легналите полицаи. Тя трябва да бъде поставена в най-кратки срокове. 

Ще бъдат изпратени сигнални писма до общината, за да се отстрани това. За безопасността на децата в училището има трима портиери, пропускателен режим и камери. 

 „Над 50 камери. Влиза се само през централния вход. Има пропускателни режими, имаме данните на всеки гост – кой е и къде отива“, обясни пред bTV директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

Проверки за безопасността в и около училищатата се правят в цялата страна. Сериозни нарушения от полицията не намират.

„Дупки в оградите или някаква повредена камера - ако има нарушения се издават протоколи и съответно на директора му се дава срок да ги отстрани. Какъв е срокът, при положение, че 15 септември е след 2 дни? Срокът е незабавно“, посочи още той.

До края на месеца освен засилен контрол около училищата, полицаите ще наблегнат и на безопасното шофиране в града. Проверяват се и всички автобуси, които превозват деца. Издадени са около 200 предписания.

Ще извършваме проверки в търговските обекти, за да не се продават тютюневи изделия, спиртни напитки на подрастващите. Много сериозен ще е ангажиментът против наркоразпространението в района на училищата.

И апелират - родителите да говорят с децата си, особено с първокласниците - да не контактуват с непознати и как безопасно да пресичат улиците.

Образователният министър очаква системата да не допусне нова вълна фалшиви сигнали.

 „Колегите са задължени да използват съотвените профили в edumon - досега много се използваха пощи, които са или лични, или на доставчици без защита, така че този проблем е решен", коментира образователният министър Галин Цоков.

Всички учебници до седми клас ще бъдат налични в "дигиталната раница" до първия учебен ден, а някои от издателствата вече са добавили и учебни помагала.

По темата работиха Габриела Керемедчийска и Николета Хаджийска.