„Готова е т. нар. „Дигитална раница“ – вече е структурирано по отделни теми учебно съдържание за всички класове. Това е специален сайт на Министерството на образованието, който  учителите и децата могат безплатно да използват“. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ министърът на образованието Галин Цоков в отговор на въпроса кога ще бъде намалена тежестта на училищните раници.

Министърът напомни, че вече има промяна за изпитите след 7., които са много важни за децата, а именно – ще има допълнителна дата за тези, които по здравословни причини не са успери да се явят на външното оценяване.

„Досега тези ученици получаваха служебно нула точки. Оттам, те нямаха шанс да се класират за училищата, които бяха избрани. Ние ограничаваме децата и техните родители в такава ситуация. Трябва да им се даде възможността за избор“, коментира Цоков.

Той уточни, че допълнителните дати ще се определят със заповед на министъра на образованието.

По-малко оцевки и домашни с цел намаляване на натоварването на учениците в модулите по избираема подготовка са част от предложенията, които се предвиждат за промени в училищното обучение и предстои те да влязат в сила от тази учебна година.

Относно актуалната тема с борбата с насилието и агресията Цоков обяви, че просветното министерство ще осигури повече психолози в училищата. В тази връзка той е поискал увеличаване на бюджета, за да могат да бъдат наети повече такива специалисти в системата на образованието.

А по повод назначената от министъра проверка за избора на декан на Медицинският факултет на Софийския университет – проф. Любомир Спасов, проверката показва, че нарушения има, обяви министърът. Образователното министерство ще препоръча на университета да се проведе нов избор в срок от 3 месеца, тъй като този е опорочен.

Гледайте целия разговор във видеото!