Държавата с мерки срещу тежките ученически раници. До края на месеца училищата в цялата страна трябва да осигурят шкафове за учебници на учениците си.

Повече от 5 килограма – толкова тежат книгите на петокласника Наско - носи ги всеки ден от вкъщи до училище и обратно. Казва, че няма търпение вече да си има шкафче.  

В 35-то училище вече са поставени шкафове за всички до 4 клас, а до края на месеца ще получат и децата от 5 до 7 клас.    

„В две от стаите вече имаме, очакваме в още 4 стаи да сложите такива шкафчета.  Имаме проект и учителите могат да използват електронни учебници, така че да не се налага изобщо да се носят учебници в училище”, каза Анна Калчева – директор на 35 СУ "Добри Войников.

Снимка: bTV

Парите за новото оборудване дава просветното министерство. Вече са доставени близо 113 хиляди шкафчета в над 590  училища, а до края на март ще бъдат монтирани още над 210 хиляди. 

„Ние се надяваме освен тези мерки, които предприе министерството, училищата да предприемат и своите училищни мерки – да търсят възможността за последователно провеждане на учебни часове по един и същи учебен предмет в рамките на един учебен ден”, заяви Пенка Иванова - директор на "Учебници и училищна документация", МОН.

От ведомството съветват и родителите да внимават с избора на раница, защото някои тежат над 3 килограма.

Само в 14 училища в страна няма да бъдат поставени такива шкафове за абсолютно всички  ученици поради малкото пространство в сградите и необходимостта  от осигуряване на противопожарни условия за безопасност.