„Тежките ученически раници са общоевропейски проблем! Възможното решение е по-малко домашни и повече работа в клас. Това заяви в интервю за bTV еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич

Учениците от много европейски страни се превиват под тежестта на ученическите раници. Изключение не прави и родната на комисаря Наврачич – Унгария.

„Дигитализацията може да е решение, ако учениците могат да използват таблети или дигитални устройства, раници биха станали по-леки. Но си мисля, че електронните учебници не могат просто да заемат мястото на печатните, трябва да използваме и двата вида”, коментира еврокомисарят. 

Друг общоевропейски проблем е, че след 10 години в много европейски страни почти половината учители ще навършат възраст за пенсия.

Понякога учителите са изтощени, уморени, писнало им е от постоянно сменящите се изисквания, неспиращите образователни реформи и непрюключващите промени. Ако не са мотивирани в класната стая, няма да бъдат и пример за подражание на учениците.

Еврокомисарят е предпазлив за масовото видеонаблюдение в детските градини и училищата заради риска за защитата на личните данни и човешките права.

За да подобрим качеството на висшето образование, Тибор Наврачич предлага като мярка не да закриваме университети, а да инвестираме само в тези, които предлагат добро образование.