Още до края на април учениците до седми клас ще получат достъп до електронно копие на учебниците си.

Целта е да се намали тежестта на раниците им. Отиват ли хартиените учебници в историята?

Тежките раници може да доведат до изкривявания на детските кости. Затова неведнъж са предупреждавали медиците. Приема се, че товарът, който учениците носят на гърба си, не бива да превишава 10% от собственото им тегло. Ако тежат 40 килограма, раницата не трябва да надвишава 4.

4-класничката Станислава се приготвя за първия учебен ден след ваканцията. Кантарът измерва 4,7 кг. „Всяка година раничката й е все по-тежка и по-тежка”, споделя баба й Ангелина Маркова.

Станислава допълва, че като сложи водата и закуската и достига 6 кг – тежест, от която я боли гърба.

Преди Великден кабинетът отпусна допълнително над 2 млн. лв. за така наречените електронно четими учебници. Съдържанието съвпада напълно с хартиените копия.

„Една част от издателствата ще дадат възможност за така нареченото офлайн ползване на тези учебници. Което означава, че ученикът, там, където има интернет, ще може да свали този офлайн четец”, обясни Пенка Иванова от Министерство на образованието и науката.

И Станислава, и близките й не са съгласни детето да учи от електронни учебници, а хартиените да стоят само в училище.

„Електронният учебник не е най-добрият вариант, защото тя и сега непрекъснато в свободното време е на компютъра, и ние й се караме”, посочва бабата на Станислава.

Психолозите обръщат внимание, че електронните учебници дават нови хоризонти на познанието. Но електронните копия на хартиените издания не дават добавена стойност към образователния процес.

„И тук вече идва дилемата - как да го направим без пари. И го правим по български - с чук и длето и се правим, че използваме компютри”, категоричен е психологът Пламен Димитров. 

За да се олекотят ученическите раници от министерството въвеждат и отпечатването на учебниците на лека хартия и разделянето им на части.

Линковете с достъп до електронните копия на учебниците ще се появят до няколко дни на интернет страницата на министерството на образованието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!