Наближава един от най-светлите празници за всяко дете - първият учебен ден. Заедно с празника идват и естествените тревоги - всичко наред ли е и за какво трябва да внимаваме. На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища. Това обяви по време на пресконференция министър-председателят Николай Денков.

Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път, а 702 хиляди са децата от първи до дванадесети клас.

„Проверени са 584 автобуса, издадени са 200 предписания за малки технически проблеми. Няма констатирани сериозни пропуски. От 15 до 21 септември проверките по пътищата ще продължат. Извършваме и проверки, свързани с детското и училищното хранене“, обясни премиерът.

„Освен дигитализацията на медицинските бележки има и още дейности по дигитализация. Всички учебници до 7. клас ще бъдат дигитализирани до 15 септември и ще бъдат налични в дигиталните раници. Има и помагала с виртуална реалност“, коментира Николай Денков.

Полицията ще следи да не се продават тютюневи изделия и алкохолни напитки на непълнолетни. Ще се следи и за наркоразпространението около училищата, добави главният секретар на МВР Живко Коцев.

След въпрос на bTV министърът на образованието проф. Галин Цоков подчерта, че училищата са задължени да използват защитени пощи след вълната от фалшиви съобщения с бомбени заплахи.

„Всичко ще минава през киберсигурността на Министерството на образованието и науката. Надяваме се да няма подобни проблеми. Досега много се използваха лични пощи или на доставчици, които нямат достатъчно добра зашита“, каза той,

Продължава обсъждането в промените в учебните програми, добави министърът.