Европейската комисия е готова да помогне на България за справяне с щетите от наводненията по Южното Черноморие. Оценката за размера им ще бъде готова до две седмици. България все още не е поискала финансова помощ от Европа, но има три седмици, за да реши дали ѝ е необходима. 

„Може да се поискат ресурси за справяне с щетите, може да бъде инвестиция за възстановяване на разрушена инфраструктура, тъй като разбирам, че има 12 унищожени моста. Финансирането няма да бъде 100 процента,  но ще зависи какви са щетите“, каза еврокомисарят по екология Виргиниюс Синкявичюс.

„Разбира се ние можем да разчитаме на ЕК, но първо трябва да видим дали можем да се справим сами и с какво“, каза екоминистърът Юлиян Попов.  

България отбелязва напредък по отношение на чистотата на въздуха, каза еврокомисарят пред депутати и обясни, че целта на Европа е зеленият преход да се случи справедливо.

„Ахилесовата пета е в енергийния сектор, особено тези райони, които все още използват въглища. Там трябва най-бързо да се реагира“, допълни Виргиниюс Синкявичюс.

Правителството търси начин, по който да отговори на изискванията, срещу които страната ще получи 1,4 млрд евро.

„Нашият въпрос днес е как да осъществим този плавен преход, при който да бъдат намалени мощностите, оттам и замърсяването, и в същото време да бъдат използвани средствата от една страна да се защитят хората“, каза премиерът Николай Денков.

В София еврокомисарят беше уверен, че 85% от градския транспорт вече е еликтрифициран. Като част от посещението еврокомисарят по околната среда се повози на трамвай.