Държавата обяви процедура за наем на два медицински хеликоптера. Крайният срок за участие изтича на 4 май.

Очаква се от средата на годината у нас да заработи системата за медицинска помощ по въздуха, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев.

Решението за наем на хеликоптери е временно, докато страната ни се сдобие със свои машини. Очаква се първият български медицински хеликоптер да пристигне у нас през декември.

„Два хеликоптера, които ще бъдат с цялото медицинско оборудване, с обучени и лицензирани пилоти и ще дойдат компании, които имат необходимите лицензи, опит, така че към средата на тази година, както сме поели ангажимент България да има реално работеща спешна помощ по въздух“, казва вицепремиерът Христо Алексиев.

Междувременно започва и търсене на медици, които искат да помагат по въздух. Министерството на здравеопазването набира кандидати, които да обучи за оказване на спешна медицинска помощ с хеликоптери. Търсят се лекари със специалност „Анестезиология и реанимация“, „Спешна медицина“ и стаж минимум пет години. Могат да кандидатстват и специализанти IV курс.

Медицинските сестри трябва да имат опит от минимум три години в реанимация и интензивно лечение.

Само с 10 минути за излитане – толкова бързо ще трябва да реагират наетите машини. Те  ще дойдат с медицинско оборудване, както и с лицензирани пилоти от чужбина. По HEMS са сертифицирани три типа машини, разказа ексклузивно пред bTV шефът на държавния авиационен оператор.

„Един от тези трите най-вероятно ще бъде, това са вертолети с около три тона максимално тегло. Единият ще бъде тук на летище София, а другият ще бъде в Долна митрополия във ВВВУ имат прекрасен хангар“, казва генерал-майор Златко Златев.

Лекари-анестезиолози и медицински сестри като Кристина са сред кандидатите Тя има 20 години стаж в реанимация и 10 години опит в Спешната помощ.

„С наш лекар реаниматор пътувахме с малък самолет до Варна, за да извозим мъж с черепно-мозъчна травма, слава Богу докарахме го жив и той се възстанови“, казва Кристина Манчева. 

Във ВМА ще се обучават бъдещите медици, които ще помагат на борда на хеликоптера.

„Ние ще подберем такива хора, които няма да имат заболявания, които да им пречат да работят на борда“, обяснява проф. Любомир Алексиев.

Дългогодишни спасители се надяват скоро държавата да осигури и хеликоптери за спешни акции в планината.
Двата хеликоптера ще бъдат наети за три години, докато бъдат доставени шестте италиански машини, купени от здравното министерство. Прогнозната стойност на поръчката е до 28 млн. лв.