Партиите в управлението постигнаха компромиси по спорните промени в Изборния кодекс. Това стана след двучасова среща с премиера Бойко Борисов в парламента и непосредствено преди депутатите да започнат извънредното си заседание по темата.

Във формата не се включи ДСБ, които са част от РБ.

Извънредното заседание по въпроса продължава цял ден. Депутатите гласуваха да работят удължено и да останат в парламента и след 19 часа.

Междувременно, към 18.30 ч. пред парламента започнаха да се събират протестиращи граждани, за да изразят несъгласието си с промените в Изборния кодекс. 

Преди обед управляващото мнозинство достигна консенсус по някои от въпросите, които предизвикаха недоволството на на мнозина.

Според сегашните законови текстове сънародниците ни могат да гласуват в дипломатическите представителства зад граница.

От Реформаторския блок обаче предлагат след решение на Министерския съвет в една държава да могат да се откриват до 50 секции. 

Освен това насрочването на референдумите се прехврърля в полето на президента. Променят се и правилата за негласуващите, при действащ задължителен вот.

Задължителното гласуване и отварянето на секции за българите в чужбина остават, но се обмислят нови правила за тях.

Обмисля се вариант да се даде възможност за откриване на до 50 секции в чужда държава по предложение на Министерския съвет.

Предложението е на Реформаторите, а от Патриотичния фронт казаха, че ще го обмислят. Вероятно то ще залегне в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

Миналата седмица по предложение на Патриотичния фронт залата прие в чужбина да се пускат бюлетини само в дипломатическите ни представителства - посолства и консулства. Това предизвика недоволството на сънародниците ни зад граница. Мотивът на Патриотите, по думите на Красимир Каракачанов е националната сигурност, а не да се ощети една или друга политическа сила.

Задължителното гласуване остава, но има промени при дерегистрацията на хората, които са решили да не отидат до урните – тя ще става след пропускане на два последователни избора от един и същи вид.

Провеждането на референдумите ще бъде насрочвано от президента, независимо дали са в една година с национални избори, са решили също на разговорите днес управляващите.

Регламентът ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби. Миналата седмица НС прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да са 2 в 1, ако са в една и съща година.

Ако бъдат намерени технически възможности, депутатите ще разпишат, че експерименталното машинно гласуване ще бъде в минимум 500 секции. В действащия кодекс е в до 500 секции, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще се търси и вариант за машинно броене на бюлетините.

На срещата е обсъдено и как да бъдат зачитани гласовете на тези, които решат в бюлетината да подчертаят квадратчето „не подкрепям никого”. Те ще бъдат отбелязвани като действителни, но тези гласове няма да влизат в базата, която ще се използва, за да се формира 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Предизборната кампания ще остане 30 дни, както е досега, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията и по-малко дни, ако преценят, разясни още Цветанов.

В пленарната зала депутатите продължават с обсъждането и гласуването на второ четене на промените.

В началото на извънредното заседание независимият депутат и председател на партия ДОСТ Лютви Местан предложи парламентът да прекрати разискванията по този Изборен кодекс, но искането беше отхвърлено.

От ДПС също поискаха законопроектът да бъде оттеглен с решение на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче не подложи искането на гласуване, тъй като съвпада с процедурата за прекратяване на разискванията.

Лютви Местан отбеляза, че някои от приетите досега текстове не просто представляват груба политическа грешка, а смело могат да бъдат окачествени като тежко престъпление спрямо близо 2 млн. български граждани в чужбина. По думите му няма никакво обяснение тези български граждани да бъдат лишени от право на глас. Единственото разумно нещо, което парламентът може да направи, е незабавно да прекрати разискванията по този Изборен кодекс и той да отиде в бунището на националистическите изстъпления в българската политика, каза той.

Съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак посочи, че депутатите от движението със зъби и нокти в петък са се противопоставяли на тези „мракобеснически текстове”, които лишават от конституционни права стотици хиляди български граждани. Някои колеги от последния ред ги нямаше в залата и след това "след дъжд - качулка" излизат с декларации. Това ми напомня на една поговорка - "Късно е, моме, за китка", отбеляза той.