Расте недоволството сред българите зад граница срещу промените в Избирателния кодекс.

Промените се обсъждат и гласуват на второ четене в парламента. Пред дни депутатите решиха, че в чужбина ще се гласува само в посолства и консулства.

Според сънародниците ни в чужбина новите правила ще ощетят правата им като избиратели и ще намалят броя на гласуващите извън страната.

Според Анна Димитрова, която живее в Брюксел, невъзможността да се гласува в секции извън посолствата и консулствата ще затрудни изключително много желаещите да участват на изборите.

Сънародниците ни в чужбина изразяват остро недоволство и срещу заличаването на имена от избирателните списъци, когато при предишни избори гласоподавателят не е отишъл до урните.

„Това ще доведе до намаляване на броя гласували, защото веднъж изпаднали от списъка много хора ще си кажат няма да се занимавам да се вписвам отново там”, коментира Петър Бакалов.

В Брюксел се проведоха протести срещу новите разпоредби, но и в Париж наши сънародници са възмутени от решенията на депутатите.

„Аз не знам дали ще искам да гласувам, защо трябва аз да се боря да гласувам, защо трябва аз да се боря да съм български гражданин, защо трябва да се боря да създавам български граждани като държавата не ги иска”, казва Камелия Конакчиева, която живее във Франция.

Според гласоподавателите в чужбина промените ще доведат до струпване на опашки пред изборните секции и отказ от гласуване.