Десетки граждани се събраха пред Парламента, за да изразят несъгласието си с приетите промени в Изборния кодекс.

Стигна се и до кратък сблъсък с полицията, след като някои от протестиращите замеряха с различни предмети депутата от БСП Георги Божинов.

В резултат един гражданин беше арестуван, а един полицай пострада леко.

По-късно от МВР уточниха, че арестуваният е 43-годишен мъж, ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с "хранителни продукти". Той е задържан за 24 часа.

От полицията посочиха, че ще установят самоличността и на други участниците в протеста, които са замеряли сградата на НС.

Снимка: Ладислав Цветков

За организаторите единствената дума, описваща поправките е арогантност. Според тях има рязък контраст в поведението на управляващите – от една страна правят гласуването задължително, а в същото време отхвърлят район "Чужбина" и слагат тежки бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница.

Причина за недоволството им стана и забраната за провеждане на избори и референдуми на една и съща дата. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Бранят статуквото като анонсираха, че ще "опраскат" електронното гласуване чрез прибързаното му въвеждане и вероятен дирижиран провал още през тази година”, допълват някои от протестиращите.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът вече има и свои хаштагове - #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове.

„Припомняме на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега, и всеки опит технически да орежат правомощията му няма да остане без последици”, заявявиха още организаторите.

По-рано днес българи, живеещи в Съединените Щати също изразиха несъгласието си с промените. По думите им новите текстове са погазване на демокрацията и на правата на избирателите.