Промените в Изборния кодекс са национално предателство, каза Десислава Христова, инициатор на петицията "Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс", в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Над 80% от избирателните секции в чужбина са извън дипломатически и консулски представителства, допълни тя.

Това, което ни се предлага като електронното гласуване е абсолютно е неадекватно, защото без предварителни тестови гласувания електронното гласуване няма как да се случи в тези кратки срокове, подчерта тя.

Според Христова не бива да се смята, че промените в Изборния кодекс са удар по силите на ДПС в Турция. „Това е удар по сърцето на българската емиграция в Западна Европа и в САЩ”, подчерта тя.

„Това може да се потвърди и от данните от последните избори, когато за първи път българи зад граница се самоорганизираха в съставянето на изборни секции извън дипломатическите и консулските представителства. Тогава имаше ръст от 66% в броя на гласувалите в Западна Европа и САЩ”, разказа Христова. „Това означава, че когато се открият повече секции, има и значителен ръст в броя на гласувалите”, коментира тя.

По думите ѝ тогава за първи път гласувалите в Западна Европа и в Щатите българи са били повече от тези в Турция.

„Искаме вето от президента, освен това сезираме Омбудсмана, защото са нарушени конституционни права. Според член 26 на Конституцията всички, независимо къде се намират, се ползваме от правата на ѝ”, изтъкна Христова.