Въпросът за оставка не е обсъждан в редиците на кабинета, обяви в сряда екоминистърът с билет за Брюксел Искра Михайлова. Отговор на зададения от лидера на БСП Сергей Станишев тон на отбой от властта от правителството все още не се чува. Премиерът Пламен Орешарски си тръгна вчера от „Позитано” 20 с безмълвна усмивка, а днес стана ясно, че в петък трябва да говори в НС по текуща тема – „Южен поток”.

В Министерски съвет деловият работен процес продължава, каза още Михайлова, отправяйки се с колегите си към парламента, където се дебатира петият вот на недоверие, насочен към тях.

Михайлова изтъкна, че оставя министерството подредено и в много добра кондиция: "Следваме това, което изведохме като принцип – да наложим присъствието на околната среда във всички хоризонтални политики. Това е нещото, което считам, че съм успяла да направя".

Вътрешният министър Цветлин Йовчев добави безпристрастен призив за спокойствие и изчакване на решението на политиците колко да бъде животът на кабинета. "При всички положения, няма как да се остави недовършена работа. Задълженията ни приключват тогава, когато встъпи в длъжност следващ министър от служебния кабинет", каза той.

"Продължаваме нататък.Чакаме консултациите и всички да предприемат необходимите мерки. Аз съм направила всичко, което мога да направя", заяви Михайлова с поглед към бъдещите си дела като евродепутат.

В същия тон бе изказването и на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева. "Всяко правителство трябва да работи, така като че ли това заседание му е последно – да мисли разумно, да прави нормалните решения. От първия си ден знаем, че трябва да работим достатъчно ефективно, независимо от това колко време ще останем", каза тя и също изпрати оставката си в ръцете на политическите партии.

Докато в кабинета привидно цари спокойствие, в парламента все още не е ясно с какъв резултат ще приключи поредният вот на недоверие, внесен от партията на Бойко Борисов. БСП не прие „сделката”, предложена вчера от ГЕРБ – да не избира членове на Сметната палата, и тестът в доверието към кабинета остана активен.

Събитията от последните дни, които показаха свалена подкрепа към правителството и от ДПС, и от БСП, днес продължиха с обявление на „Атака”. От него стана ясно, че националистите, които крепяха кворум и мнозинство досега, са готови да бутнат Орешарски с вота на недоверие.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство