За първи път след проведените на 25 май евроизбори лидерът на „Атака” Волен Сидеров се появи пред медиите с коментар на резултатите от вота и последвалото развитие на политическата ситуация у нас. След като цяла година „златният пръст” на националиста крепеше кворума в парламента, а оттам и цялото управление на държавата, днес той призова за „незабавната оставка” на кабинета и избори на 20 юли.

Обграден от „свитата” си, носеща плакати с тези искания, Сидеров обясни, че от партията му имали изисквания към Орешарски, основно социални, но той не ги изпълнил и затова трябва да си ходи. „Само преди дни той грозно клекна пред американски сенатор. Спря „Белене”, спря „Южен поток” и така показа, че е колониална марионетка, както е Бареков, както ще бъдат и тези, които се канят сега да управляват”, добави политикът.

Той коментира, че е „удивен” как на пленума на БСП във вторник не станала и дума за масовото купуване на гласове на евровота. „Там разглеждаха изборите като легитимни, а това бяха най-купените избори на планетата. Ще влезем в следващия парламент, не се притеснявам от избори”, каза още Сидеров, чиято формация подаде искане за касиране на изборите от 25 май в прокуратурата, а КС образува дело.

Пети вот на недоверие

Във връзка с петия вот на недоверие към правителството, който се обсъжда в НС, лидерът на „Атака” посочи, че очаква разговор с вносителите. „Но лидерът го няма, в САЩ е на инструктаж. Бихме подкрепили вота, ако има готовност, сериозно намерение, а не да чакаме Орешарски да реши дали и кога да подаде оставка”.

„Съмнявам се, че ще мине вотът, но държим да има, защото ще се кажат много важни неща – да се знае в какво състояние оставят държавата. Всичко се превърна в пародия – ето, видяхме една нова хореография от „Атака”, какви ли не още лупинги ще видим. Човекът със златния пръст сега иска оставка, само ние сме последователни в последната година”, коментира пред bTV и представител на ГЕРБ - Димитър Главчев.

Според него случващото се между ДПС и БСП е „развод, който не е по взаимно съгласие – затова всички започват да си вадят кирливите ризи”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също коментира вота на недоверие, на влизане в НС. Според него дебатите никога не са излишни, дори и по повод подобен вот. „Но аз вече казах, че този кабинет няма да падне с вот на недоверие”, допълни Местан, отказвайки да се ангажира с прогнозна дата за предсрочните избори.

Вълненията в БСП

В същото време вълненията в БСП преди и по време на парламентарното заседание в сряда продължиха. След като късно във вторник стана ясно, че Корнелия Нинова е подала оставка като зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, днес пред медиите тя обясни, че остава депутат, защото има работа. Колкото и време да оставало до края на този НС, тя имала мисия – да прокара закона за военните инвалиди.

Нинова допълни, че на националния съвет на партията подкрепила Сергей Станишев за оставането му като лидер на левицата. „Ако сега се тръгне към избиране на нов председател на БСП, това ще партията, ще отклони вниманието от подготовката за нови избори”, аргументира се тя.

Същевременно Георги Кадиев обясни пред журналисти в НС, че е дошъл на заседанието в пленарна зала, за да гласува против първа точка в дневния ред – избора на членове на Сметна палата. След това щял да подаде оставка като народен-представител – също решение, за което бе загатнато след съвета на червената партия във вторник вечер.

Кадиев посочи още, че само той и Светлана Шаренкова сред социалистите гласували против даването на мандат на Станишев за организиране на вот през юли. Според Кадиев избори на тази дата би било „път към ада”.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство