"Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да кажат какво искат. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има промяна. Нашата позиция е изборите да са незабавно.

След като нашият партньор ДПС показа своята позиция, не можем сами да носим отговорността. Нито министри, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност сами. Затова най-коректното е да си подадат оставките. Още тази седмица, след вота на недоверие". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на партийния пленум във вторник.

Според него избори до края на юли е най-добрият и реалистичен вариант. "Хората да кажат ясно какво искат да им се случи – дали искат Борисов на власт, Цветанов вътрешен министър, Бареков премиер".

"Призоваваме всички да загърбят партийните си интереси и да се обединим да направим избори. Готови сме на консултации с всички партийни сили и с президента. България над всичко!".

"Битката за нормализация на България е едва в началото си. И всичко, което направихме, нашата политика, тази на кабинета, можем и трябва да се гордеем с направеното.
Трябва да кажем честно – насила не може да даваш, може да вземаш. Очаквахме хората на евроизборите да подкрепят тези политики – това не стана. Засили се политическата нестабилност".

Станишев смята, че най-голямата опасност е ситуацията на нестабилност. "Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това поставя икономиката в трудност. България няма нужда нито от парламент, нито от правителство на изкуствено дишане. Има нужда от легитимност на управлението. Колкото по-бързо постигнем стабилност, толкова по-добре за хората".

Не съм изтривалка

Станишев размаха пръст на критиците си в партията, които настояват за неговото оттегляне. „В БСП искането на оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Няма да позволя на никой да ме използва като изтривалка”.

В опит да прояви твърдост, той настоя да получи отговор от Националния съвет има ли довери и мандат да организира предстоящите избори.

"БСП има нужда, крещяща нужда от промени, но затова е необходима воля, последователно действия на всички, не само на председателя".

Разтурена работа

"Трябва да е ясно, че за промяната, за която всички говорим, е нужна и обща воля и работа. Нужно е и всеки да си даде сметка, че поставянето на БСП на първо място означава отказ от много други интереси – лични и икономически. Изпитвам голяма липса на такива от редица наши членове. Всеки е готов за критичност, но само за работата на другите. Изкривеното ни чувство за другарство е, че партийните интереси минаха на второ място. Разделени на групи, всеки си е оградил едно парче от партийни организации и дори себе си лъжем в стремежа да си гарантираме конкретното влияние".

Заклинания

"Няма да позволя БСП да бъде унижавана или натикана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия флаг. Когато всички си мислят, че сме слаби, трябва да покажем силата си". Това са част от заклинанията, на които заложи лидерът на БСП Сергей Станишев по време на партийния пленум във вторник. В първите десет минути от изказването му думата оставка липсваше.

"Освен любезна усмивка, умеем да показваме и характер. Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Няма да позволя БСП да бъде използвана като партия на ишлеме. Ще носим нашата отговорност за нашите действия. Ние сме горда партия с принципи и традиция, но преди всичко сме партия с характер. Който не се е калил във вътрешните битки на БСП, той не става за политик", добави Станишев

Той обяви, че в кампанията за евроизборите е вложил сърце и душа. „За всички нас резултатът от евровота беше неочакван. Искам да кажа какво чувствам – принципите, заради които сме заедно. Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излиза върху нас. Опитват се да ни превърнат в изкупителна жертва за всички проблеми в страната. Посрещам с усмивка, за съжаление, всичко това, не и със загуба на увереност в това, че не сме изневерили на себе си”.

„Мотиватор”

Към края на речта си Станишев започна да звучи като треньор на детски футболен отбор. По думите му, за да се постигнат сериозни резултати на тези избори, които чукат на вратата, трябва да се решат два фундаментални проблема – липса на самочувствие и увереност в БСП.

„Докога други ще задават темите в БСП? Докога ще го позволяваме? Ще вярваме повече на нашите опоненти, на медиите, на "доброжелателите" или на себе си? Няма такава сугестивна партия отвън. Докога ще се държим като виновни за всичко и пред всички? Докога ще навеждаме глава пред арогантността и простащината? Искам от днес да сложим край на оправдателния режим. Няма успех без самочувствие, без самоотвержена битка. БСП има всички основания за самочувствие, нека се погледнем в очите и си кажем – БСП може, има силна кауза, трябва да се бори за нея. Ние пак сме тук!”, заключи той.

Премиерът Пламен Орешарски, който остана без доверие от страна и на двете подкрепящи го партии, си тръгна от „Позитано” 20 във видимо добро настроение. Вътре той е говорил за постигнатото от правителството, което ръководи.

Новините, които създаде Станишев, предизвикаха съответните реакции:

ДПС се дистанцира от решението за оставка на кабинета

Борисов поздрави Станишев от Вашингтон

Президентът свиква КСНС за изборите следващата седмица

Мрежата не вярва на сълзи

Одобрявате ли идеята за избори през юли?

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство