Започна процедурата по определянето на заместник-министрите в правителството на Бойко Борисов. Очакванията са, че ГЕРБ като мандатоносител ще има заместник-министър във всяко министерство. Възможно е някои от заместник-министрите в служебния кабинет да запазят постовете си.

На влизане на срещата  на новото правителство, на която министрите предлагат своите заместници, някои от тях обявиха имената им и коментирава най-актуалните теми от ресорите си.

„Още тази сряда Министерският съвет ще приеме проект за актуализация на държавния бюджет”, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Парите в бюджета за изплащане на гарантираните влогове на гражданите би трябвало да бъдат осигурени още преди четвърти декември. Това ще стане с актуализация на бюджета и съкращаване на разходите за оставащите 35 дни до края на годината.

„В проектозакона за актуализацията на бюджета се предлага дефицит от 3.7 на сто – увеличава се държавният дълг на 4,5 млрд. лв., който да осигури по-големия дефицит и фонда за гарантиране на влоговете”, обясни Горанов.

Финансовият министър е предложил за свои заместници Кирил Ананиев и Карина Караиванова.

Министърът на регионалното развитие ще има трима заместници. Първата задача на Лиляна Павлова е да предложи закриването на Министерството на инвестиционното проектиране.

„Със сливането на наредбите и законите ще върнем правомощията на местните власти за големите инвестиционни проекти”, подчерта тя.

Предложенията в здравното министерство са Стойчо Кацаров и Бойко Пенков. „Дал съм предложеният, те сега минават проверка за службите, няма политическа квота, избирал съм ги по това да бъдат хора които знаят за какво става въпрос”, обясни здравният министър Петър Москов.

Министърът на културата има нужда от трима заместници заради разнопосочните ресори - от читалища и библиотеки до авторски права. „Това няма да ощети бюджета, защото така ще се намалят съветниците - досега имаше 9 съветници. Това ще бъде за сметка на 9 съветници, човек с трима зам.- министри може да свърши малко работа”, заяви Вежди Рашидов.

Заместник-министрите трябва да бъдат одобрени до сряда. Ако всеки от 18 министри избере по трима заместници, броят на втория ешелон ще мине рекордните 50.

Пресслужата на министерския съвет тази сутрин пое Севдалина Арнаудова, досегашно пресаташе на ГЕРБ.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец