Централната избирателна комисия отказа регистрация на две партии за участие в изборите, а трета формация е под въпрос за вота на 5 октомври заради нередовни документи и недостатъчни подписи.

Партиите, които са отстранени, са БКП на Крум Захариев - заради нередовни документи, и партия „Другата България” - заради лошо структурирана подписка.

БКП на Зонка Спасова също има проблеми със събраните подписи. Засега обаче от ЦИК са й дали шанс да отстрани нередностите и да се включи в борбата.

Равносметката е, че във вота ще участват седем коалиции, но вместо 22 партии, техният брой ще спадне или на 20, или на 19. „На едната е отказано, на БКП се чака проверка на допълнителната подписка, а едно заявление не отговаря, защото то нито е по образец, нито е подадено от представляващия партията”, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Още преди години БКП се разцепило на две, затова единият от претендентите за поста генерален секретар получил веднага отказ от ЦИК да бъде регистриран. Другият обаче все още има шанс, ако събере липсващите подписи, които може би са се отклонили към конкуренцията. „Хората знаят БКП и затова някои може би са се объркали. 45 години България е направила много под ръководството на БКП”, категорична беше председателката на партията Зонка Спасова. За да избегнат проблеми в бъдеще, БКП предложили на сходните формации да се обединят за следващите избори.

За партия „Другата България” обаче проблемът е от друг характер. Подписката им не била структурирана правилно в електронна таблица. „На нашите 2840 подписа, средно по две минути, ни трябват около 94 часа или 5 денонощия трябва да работи човек и да ги въведе”, коментира председателят Божидар Томалевски.

И тъй като не им дали достатъчно време, от партията ще обжалват отстраняването си от вота. От ЦИК не възразяват. „До 30 август партиите и коалициите, при които е отказана регистрацията и ВАС се е произнесъл с решение, с което указва да бъдат регистрирани, те могат да извършат своята регистрация”, посочи говорителят Александър Андреев.

Дирекция ГРАО вече проверява автентичността на всички подписи, като все още не са довършени подписките на девет партии идве коалиции.

И на тези избори партиите и независимите кандидати ще ползват медийни пакети. Независимите кандидати ще имат по 5 000 лева за участия, осигурени от държавата.
Партиите и коалиците без държавна субсидия пък ще получат от бюджета по 40 000 лева, но само ако имат регистрирани кандидатски листи във всичките 31 избирателни района. Колко ще струват кандидатите все още е рано да се каже, защото срокът за регистрация на независимите кандидати изтича на 25 август и техният брой е неясен.

 

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация