В основните партии, а и в тези, които влязоха допълнително в новото Народно събрание, няма експертен потенциал за управление. Това заяви бившият депутат от БСП и настоящ лидер на Движение 21 Татяна Дончева в предаването „Тази събота”.

„Властта иска умения”, заяви Дончева, като подчерта, че не вижда такива в бъдещото управление. „Ако има сръчни и умни политици, те биха направили коалиция и биха ви обяснили защо. Правенето на формула за едно правителство, която да бъде обществено приемлива, пак е политически майсторлък, какъвто в настоящия парламент няма”, добави тя.

По думите на Дончева ГЕРБ са прекарали три години на власт, режейки ленти дори за пешеходни пътеки и партията не е успяла да си набави нужните добри играчи, а е решила, че си е самодостатъчна. „Всяка любов на избирателите, която не е подплатена с конкретни мерки, е нетрайна”, коментира тя.

Левият политик обясни, че новата коалиция трябва да е ясно оформена и обявена пред обществото. „Да кажат за какво са се разбрали и кой какви компромиси е направил. Да кажат: „Ще управляваме до следващите местни избори и ще решим тези въпроси и проблеми” и хората ще ги разберат”, смята тя.

„Българският избирател ще разбере на собствен гръб думите: „Каквото повикало, такова се обадило. Продавайки гласа си, търгувайки с преференция, ще получиш и това – напълно несъстоятелен парламент, който не може да прави законодателство”, подчерта Дончева.

Темата „Русия” е важна за коалицията

По думите ѝ е много важно при формирането на коалицията да се имат предвид разделителните линии, които не трябва да се пресичат. Такава е темата с отношенията с Русия. Според нея в новия парламент освен „Атака”, при която е в най-голяма степен, АБВ, ББЦ и Патриотичния фронт са русофилски.

Тези партии не биха могли да са в коалиция с русофобските по дефиниция ГЕРБ и Реформаторски блок, защото още на първата или втората седмица ще започнат въпросите трябва ли да има нови санкции срещу Москва или трябва да се постави вето. Дончева подчерта, че това са непримирими фактори, каквато е и темата с цената на тока.

Сривът на БСП

Бившият депутат от БСП заяви, че не става въпрос за лоши изборни резултати сега, а за низ от лоши избори. Една от причините за това са неподходящите хора в партията. „БСП толерира партийци, които не могат да изкарат и 2 лв. и ги назначава за свои партийни началници по места”, обясни тя.

Според Дончева е недопустимо БСП да не се съобразява с това, което хората искат. И допълни, че много пъти е обяснявала това на ръководството на партията, но е срещала Великата китайска стена.

„Модата се диктува от обществото и неговите проблеми и модерните партии трябва да се водят от това”, заяви тя и допълни: „Когато загубиш интелектуалната битка и битката на симпатията, ти си загубил всичко. Ще загубиш младите и активните хора”.

За изборните резултати

Тя похвали екипа на Движение 21 за изборните резултати и като каза, че мотото, че е единственият мъж в политиката, е било измислено от „момчетата от щаба на партията”. „На мен ми е омръзнало от връткалници, които не си държат на думата и само мрънкат, когато трябва да се свърши някаква работа”, коментира тя.

По думите ѝ изглежда много дами са се разпознали в слогана, защото според разбивките над 70% от гласувалите за партията ѝ са жени.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация