С лаконичната реплика, че правителството чува гласа на гражданското общество, лидерът на БСП Сергей Станишев технично си спести коментар на събитията от последната седмица в словото си пред конференцията на жените-социалистки от ПЕС в София.

По-късно пред журналисти той заяви, че оставка на правителство не се дава по интернет, защото България има легитимни институции. Коментарът му бе по повод срока до събота за сваляне на правителството, даден от протестиращите в социалните мрежи.

„Аз уважавам хората, които протестират с убеждения, с емоция, но бих ги предпазил да не позволят да бъдат част от политически интереси,” заяви още лидерът на БСП.
Речта на Сергей Станишев пред жените-социалистки от ПЕС бе издържана в стила на типичната реторика за социалистите, които обвиняват за създалата се политическа криза управлението на ГЕРБ и последвалото поведение на партията като опозиция в парламента.

„България днес се намира в процес на трансформация и на освобождение от четиригодишно авторитарно управление, през които имаше един командир, който командваше всичко и управляваше държавата в интерес на една малка група от хора,” добави Станишев.

„Тази година, през февруари, след три години потискане обществото ни се събуди и се случи ефектът на „тенджерата под налягане" - над 150 000 български граждани излязоха на улиците. Началният тласък за тези протести бяха цените на тока, но истинският мотив бе усещането за липса на държавност,” подчерта Станишев и посочи като приоритет на новото правителство „да работи за хората”.

След като спомена случая откритите около 400 000 бюлетини в печатница в Костинброд, лидерът на БСП упрекна опонентите си от ГЕРБ, че по нечестен начин са получили най-голямата парламентарна група, и обвини партията, че търси реванш. „Те отказват да признаят легитимността на изборите и искат нови - за да запазят своята корумпирана власт и да заметат следите от управлението си,” продължи словото на Станишев пред жените-социалистки от ПЕС.

След това лидерът измести фокуса към проблемите на Европа, изтъквайки, че в ЕС има 26,6 млн. безработни, 16 млн. от които млади хора. „Миналата година стартирахме кампанията „Твоето бъдеще е и моето бъдеще". Трябва да покажем, че Европа може да финансира и е отговорна за младежката безработица. Тези наши идеи се настаняват в страни, къде управляват социалистите и демократите,” допълни Станишев.

Той изтъкна, че България може да усвои 75 млн. евро по програми за младежка заетост, но сравни тази сума с бюджета от 1,6 трлн. евро, отделени от ЕС за подкрепа на банковия сектор.

Лидерът на групата на жените-социалистки в ПЕС Зита Гурмай се обърна към протестиращите в България: „Спомнете си какво стана през последните четири години и не забравяйте как предишният министър-председател застраши демократичното развитие на страната ви,” призова тя.

Гурмай изрази убеждението, че България е управлявана от „едно добро правителство” и „гражданите заслужават това правителство”.

По думите й, политиката на консервативните правителства в последните няколко години е довела до т.нар „мълчалива криза”.

На днешния форум ще бъде обсъдена именно тази „тиха или мълчалива” криза, състоянието на държавите като Португалия и Испания, които са едни от най-засегнатите от финансова криза държави в ЕС, както и ролята на жените и начините, по които те могат да се изправят срещу тази „мълчалива криза”.