Лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев коментира пред журналисти в Бургас мониторинговия доклад на Европейската комисия, като заяви, че „не злорадства” заради негативните оценки в него, но не пропусна да отбележи, че през 2009 г. докладът на Брюксел е бил окуражаващ и е съдържал 22 конкретни препоръки. „За три години ГЕРБ бяха длъжни да направят така, че този механизъм да бъде приключен и да покажат резултати,” заяви Станишев, според който това не се е случило и затова опозицията има основания да поиска вот на недоверие.

Консултациите за вота вече започнаха. Вчера левицата обяви, че ще се обърне към всички парламентарни групи за внасяне на вот на недоверие за политиката на кабинета в сферата на правосъдието и вътрешните работи. От БСП обвиниха изпълнителната власт, в лицето на вътрешния министър Цветан Цветанов, в „пълна неадекватност” към сигналите и справедливите критики, които ЕК отправя към България. Днес президентът на ПЕС отново „настъпи” Цветанов, като нарече вчерашния му отчет за годините му в МВР „нескопосана PR акция”.

Най-неуместното в момента е правителството на БСП да иска вот на недоверие в правителството на ГЕРБ, защото 40% от констатациите в този доклад се отнасят за управлението на БСП, на ДПС и НДСВ. Това заяви в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов във връзка с намерението на БСП да инициира консултации за вот на недоверие.

„По-погрешна и неуместна политическа стъпка не мога да си представя. Най-честно, най-почтено е в момента БСП да не си мие ръцете, а да признае всички свои грешки, които са довели до пълната ни изолация от ЕС, и от парите на Европа, до които доведоха България, и след това да седне на преговори – да се търси национален консенсус, за да се стартира силно и убедително съдебна реформа. Но това да стане, след като те си признаят защо са стигнали в тяхното управление до тук, защо 40% от доклада на ЕК е опрян на техния провал”, каза Иван Костов.

Докладът на ЕК е повод да се свика Консултативният съвет за национална сигурност, коментира лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. Страна с такова положение на правоохранителната и на правораздавателната система няма как да каже на хората: „Отглеждайте тук децата си, правете тук бизнес, чувствайте се сигурни”, отбеляза Меглена Кунева. „Във всяка държава с подобен остър проблем двамата отговорни министри биха си подали оставка, но те са избор на премиера, това е неговото правителство и аз искам да чуя каква е неговата оценка за това дали са се справили,” коментира Кунева.

Налага се друг модел на властта, друго управление. Моделът „ГЕРБ” е изчерпан, до този извод водят информациите от доклада на ЕК според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан. Точно това послание на ЕК може да се чете във факта, че следващият доклад няма да е през юли 2013 година, а в края на 2013 година, изглежда Европейската комисия не иска повече да оценява това правителство, допълни Местан. Според него Европа не вярвала в неговите ресурси да се коригира.