Левицата ще започне консултации с всички парламентарни групи от опозицията за внасяне на вот на недоверие към правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи. Това съобщиха за bTV от пресцентъра на БСП.

От там посочват, че днешните изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод „постиженията” на МВР показвали пълна неадекватност към сигналите и справедливите критики, които ЕК отправя към България в предварителния доклад за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи.

ПГ на Коалиция за България смята, че оставането на Цветан Цветанов на поста вътрешен министър е вредно за страната. Затова е необходимо веднага да подаде оставка.

Консултациите за вот на недоверие към кабинета ще започнат след публикуването на окончателния доклад на Европейската комисия. По-рано през деня такава позиция беше заявена и от лидера на БСП.

Европейската комисия е вдигнала „червен картон” на кабинета „Борисов” с доклад, „по-убийствен” от който не е правен за страната, обяви Сергей Станишев.

Според него оценката в документа свидетелствала за провал на управлението в областта на „водещи” за правителството области - правосъдие и вътрешен ред.

Черновата на документа, който официално трябва да бъде представен в сряда, поставя като основно предизвикателство пред България организираната престъпност. По този повод Станишев припомни едно от обещанията на настоящия кабинет – да се пребори с престъпността, корупцията и проблемите в съдебната система.

„Докладът дава обща оценка, която е много тежка – сериозен провал на кабинета в тези сфери. От петте години функциониране на този механизъм (България е под наблюдението на ЕК от влизането си в ЕС през 2007 година – бел. ред.), три години са от мандата на Борисов, а той и правителството му чрез ПР и показни акции имитираха дейност. Ясно е казано, че фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават в България”, посочи „червеният” лидер.

Той изтъкна и мотивите на ЕК, изложени в доклада, за продължаването на контролния механизъм – на страната е необходим външен натиск за осъществяването на належащите реформи.

Станишев даде и конкретни примери, коментирайки работата на вътрешния министър и ръководеното от него ведомство: „Г-н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява, че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава. Впечатлението на комисията е, че не се уважава разделението на властите в България, което застрашава цялостното функциониране на демокрацията у нас.

Липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност, цитирам доклада. Как така десетки милиони се харчат от МВР за подслушване, за проследяване и наред с това точно тези, които трябва да бъдат подслушвани, не се наблюдават”.

Негативна оценка за доклада дадоха и от ДПС. От движението подчертават, че страната ни все още е в плен на престъпността и корупцията, а шенгенското пространство остава химера.

Продължаването на мониторинга означава, че в България нищо не е направено, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов, който все пак уточни, че трябва да се изкача с окончателния коментар до утре. По думите му фактът, че наблюдението продължава означава, че България не е постигнала задължително очаквания напредък.

От НДСВ пък заявиха, че заради безпрецедентно критичния доклад на комисията, очакват правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.