Има случаи на оказване на натиск върху съдебната система, смята вътрешният министър Цветан Цветанов. Той изключи себе си от „кюпа” и се обяви за човек, който говори за правораздаването като гражданин. Силовият министър сподели този си възглед при представянето на отчета за трите години, в които управлява МВР. Цветанов засипа министерство си с похвали в деня преди официалното оповестяване на доклада на ЕК, в чието съдържание, както стана известно, се съдържат редица критики.

Сред хората, натискащи съдебната система, Цветанов посочи адвокат Йонко Грозев, Иван Костов и Нели Куцкова.

„Имало е случаи за сериозен оказан политически натиск върху съдебната система и затова тя е на това дередже - Йонко Грозев, който вече е част от политическия елит (адвокатът по човешките права се присъедини към движението на Кунева и стана неин заместник – бел. ред.), Нели Куцкова, Иван Костов, се изказват неправилно срещу съдебната система, аз имам гражданска позиция, защото се вслушвам в жертвите на престъпността. Те правят политически коментари и те са недопустими”, заяви Цветанов, който в първите две години от мандата си като вътрешен министър не пропускаше удобен случай да облива с критики дейността на „Темида”.

Министърът редица пъти е изказвал съмнения за връзки на определени съдии с „Октопода”. Говорил е за сексуални и финансови зависимости сред магистратите. Заканвал се е, че ще кръщава акции с имена на съдии...

„Това, че имам гражданска позиция, не ме прави враг на съдебната власт”, обяви сега министърът пред депутатите от вътрешната комисия в парламента.

„Моята позиция е, че съдебната система е независима. Трябва да се вслушваме в гласа и болката на преживяното от жертвите на престъпността. Когато говорим за прозрачност, тя трябва да бъде пълна”, добави министърът, който от яростен критик и на ВСС се е превърна в пръв закрилник на кадровия орган след уволнението на Мирослава Тодорова.

Председателят на Съюза на съдиите отново бе коментирана от Цветанов в контекста на задочния му спор с президента от вчера по въпроса за уволнението й. "Нямам желание да влизам в спорове. Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела. За първи път в историята на съдебната система имаме съдия, който има две дела с изтекла давност и липса на правораздаване. Когато се срещне президентът с жертвите на престъпността, а не само да гледаме живота от хубавата среда. Ежедневно министърът на вътрешните работи се сблъсква с очакване тези престъпления да бъдат разкрити по-бързо", добави Цветанов.

"Наглите" и "Октопод" – "перлите във фуражката" на МВР

Паралелният отчета на МВР с доклада на ЕК започна с похвално слово от страна на шефа на ресорната парламентарна комисия Анастас Анастасов, който е убеден, че постигнатото от МВР с това ръководство в сферата на вътрешните работи през изминалите три години няма аналог в най-новата ни история.

След това вътрешният министър си отчете провеждането на 300 големи полицейски операции и спирането на дейността на 660 организирани престъпни групи. Дейността на силовото министерство под негово ръководство вицепремиерът отчита в деня преди официалното оповестяване на доклада на ЕК, чиито констатации вече станаха известни.

Сред най-успешните си акции Цветанов посочи „Наглите” и „Октопод”. Министърът не видя проблем да се похвали с втората, независимо че делото е висящо пред Софийския градски съд и изходът му все още е далеч. Иначе вицепремиерът не изброи всичките 300 операции по имена.