Дефицитът на професионални политици, не на граждански представители в партийните листи, е проблемът на системата в България, констатира журналистът и собственик на Дарик радио Радосвет Радев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Мнението му подкрепи редакционният директор на вестник „Преса” Валери Запрянов, според когото „граждани се оказаха всички, които не са в партийните организации”. „Вместо да отворят листите си за гражданите, партиите използват познати лица, за да разширят своя кръг от привърженици,” смята той.

Зам.-главният редактор на вестник „24 часа” Юри Велев пък сравни гражданските квоти в листите с „Харлем шейк”, в който участват случайно събрали се шарено облечени хора. По думите му, досега все още исканията от протестите не са получили видимо политическо представителство.

Журналистите коментираха и лицата от гражданската квота, представени от БСП. Сред тях са оперният певецът Калуди Калудов и бившият издател на „Плейбой” Мартин Захариев.

„Принципът на БСП е да ползва познати от медиите лица, а това не е достатъчно за да се каже, че гражданското обшество ще влезе в парламента,” смята Юри Велев. Той отбеляза, че в квотата не влизат „точно онези, които протестираха на улицата”.

Валери Запрянов доразви метафората на Мартин Захариев, че БСП е граждански портал, като добави към него „караулка, която пропуска избирателно”.

„Партиите отвориха листите, а гражданите станаха партии – това е „осмоза”, характерна за началото на XXI век,” посочи, от своя страна, Радосвет Радев, който не пропусна да коментира новорегистрираните граждански организации, които са заявили участие в изборите.

Протестиращите бяха единни в своето „не”, но техните „да” се оказаха твърде разнолики, единодушни бяха тримата журналисти. „Всички които искаха да променят системата, сега с а в малки партии, които няма да минат 1%,” прогнозира Валери Запрянов.

Юри Велев отбеляза като основен проблем нежеланието за участие във вота на близо 50% от избирателите. Зам.-главният редактор на „24 часа” обаче посочи, че служебното правителство иска да направи изборите честни, а медиите са достатъчно прозрачни и наблюдават всички политически субекти.

Тримата коментираха и изходът от предсрочните парламентарни избори на 12 май и като най-вероятен сценарий посочиха коалиция. „Въпреки че в България думата „коалиция” стана синоним на нещо грабителско, светът живее коалиционно,” отбеляза Радосвет Радев. Той допълни, че в развитите западноевропейски демокрации разликата между левицата и десницата е в отношенито към хомосексуалистите и партньорството в управлението е лесно постижимо.

По повод оправдаването с коалиционните партньори за неспазените обещания, журналистите коментираха, че по-важно е всъщност онова, което политиците не обещават. „Някой помни ли 2005 г. БСП да е обещавала плосък данък? Но го въведе!” посочи Юри Велев.

Журналистите се обединиха около тезата, че темите на политическите кампании трябва да бъдат бедността, безработицата и насърчаването на предприемачеството.
По темата с нерегламентираното подслушване, повдигната преди началото на предизборната кампания, Радосвет Радев сравни подхода на Сергей Станишев в скандала със стила на лидера на РЗС Яне Янев.

Според Валери Запрянов „ченгеджийските компромати” ще започнат да излизат 10 дни преди избори. Юри Велев посочи войната с компромати като една от константите преди изборите заедно с обединението и разединението на десницата. 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС