Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е подал оставка. Рокадата на най-високо ниво в държавната власт бе потвърдена от правителствения пресцентър със съобщение, в което се казва, че „премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство".

За поста на Дянков е предложен Томислав Дончев, който ще продължи да ръководи и настоящия си ресор, отговорен за разпределението на евросредствата. Овакантеното вицепремиерско място ще попълни регионалният министър Лиляна Павлова.

Към официалното обявяване на оставката на Симеон Дянков първоначално не бяха „прикрепени” причините за нея. По-късно през деня се наложи от ПГ на ГЕРБ да разяснят мотивите на извънреден брифинг, че те са резултат на личното „волеизявление” на бившия вече член на кабинета. Управляващата партия съобщи още, че е „солидарна” с останалите промени в кабинета, а очакванията да се „чуе нещо негативно” срещу Дянков няма да бъдат оправдани.

По-рано от пресцентъра на Министерство на финансите разпространиха и „благодарственото” изявление на Симеон Дянков: „Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще“.

Един милиард лева зад оставката на Дянков

Макар че нито управляващите, нито самият Дянков не съобщават в прав текст конкретната причина за „волеизявлението” му, безспорен факт е, че в петък лично премиерът Борисов преговаря с фермерите заради забавените плащания за земеделските производители, които бяха насрочили протести за 20 февруари.

По време на срещата, на която Дянков не присъства, бе решено плащанията, които възлизат на около един милиард лева, да започнат днес, понеделник.

Парите на фермерите обикновено се изплащат през март, но земеделският министър Мирослав Найденов бе обещал тази година субсидиите да са изплатени до края на януари. В края на миналия месец обаче се оказа, че няма пари във фискалния резерв и обещанието на Найденов остана без покритие. При тази ситуация земеделците обещаха протести.

Евентуални фермерски бунтове на фона на ескалиращото обществено напрежение заради сметките за тока със сигурност не влизат в плановете на управляващата партия в навечерието на изборите.

„Разумът победи”

Министърът на земеделието Мирослав Найденов призна, че по време на преговорите със зърнопроизводителите за отпускането на близо един милиард лева от националния бюджет под формата на субсидии министър Дянков не е участвал пряко в разговорите. В този момент той е бил в САЩ и практически е бил изолиран от водените преговори.

Санкция от Дянков за отпускане на парите няма, подчерта Найденов. От думите му стана ясно, че „Да” е казал зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Найденов отказа да коментира оттеглянето на Дянков и дали то има връзка с протестите на земеделците. Призна, че между него и финансовия министър е имало множество спорове. „Разумът победи”, заяви Найденов, коментирайки взетото решение за отпускане на парите.

Земеделският министър добави, че ако отпускането на средствата се е разглежда като футболен мач между неготовото ведомство и това на Дянков, победителят е само един и това са зърнопроизводителите.

Така и не стана ясно обаче каква сметка ще плати държавата след отпускането на средствата и емитирането на ценни книжа.

До края на деня от МФ трябва да обяснят колко ще струват лихвите по изтегления заем от близо един милиард лева и дали фискалният резерв на страната е на „червено”.

„Без Дянков кабинетът пада”

Оставката на Дянков досега е искана по всякакви поводи. В тази връзка е добре да се отбележат думите на премиера от октомври 2010 година в парламента. „Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство”, заявява Борисов по време на парламентарния контрол.

Нещо повече – само преди два месеца, на 15 декември 2012 година, пред Дарик радио Борисов обяви, че при втори мандат на ГЕРБ Дянков отново ще бъде финансов министър. „Много хора го мразят, но той (Дянков – бел. ред.) се справя много добре. Много държави фалираха, много държави изкараха хората си на улицата, след като бяха харчили повече, отколкото са произвеждали. А ние сме отговорни хора и към следващите поколения и искаме да оставим една стабилна България”, каза тогава премиерът.

Изключването на Дянков е последната генерална промяна в редиците на кабинета. В края на януари от поста министър на образованието бе освободен Сергей Игнатов.

Опозиция в един глас: „Оставка”

Уволнението на Симеон Дянков даде поредна възможност на опозицията да заговори за тотална смяна на правителството. Искания за оставката на кабинета „Борисов” заваляха от всички партийни посоки.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи оставката на Симеон Дянков като част от маневрите на ГЕРБ. „Министрите са изпълнители на волята на Бойко Борисов, те са негови слуги, независимо как се казват. Всичко това са панически ходове за отклоняване на вниманието от същинските проблеми”, коментира той.

Панически ход, каквито и да са персоналните промени, няма да спасят този кабинет. Борисов определяше Дянков като калкулатор, но проблемът не е в калкулатора, а в този, който натиска копчетата”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Уволнението на финансовия министър е опит за жертвоприношение, което както винаги при жертвоприношенията, жертвата няма никакво отношение към проблема. Защото проблемът е на цялото управление”, заяви Иван Костов, изразявайки позицията на ДСБ и „Единство”.

Останалата част от „сините” обаче погледна на случилото се положително. „В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна”, смятат от СДС и настояват да се намерят отговорните за състоянието на икономиката.

„Атака” прие персоналните промени като „козметична мярка, която не върши работа”.

С оставката на Дянков всички мантри за финансова стабилност остават в миналото”, коментира финансовият експерт от движение „България на гражданите” Бисер Манолов.

НДСВ също се включиха в темата, коментирайки, че оставката е признак за "истерично поведение на премиера, което показва нервност и безсилие".

Всичките приказки за наложителна обща оставка на правителството обаче не бяха приети от управляващата партия. Зам.-председателят й в парламента Димитър Главчев обясни: „Целта на искането за предсрочни избори може би е да се спрат всички проверки, които сме разпоредили”.