Парите за земеделските производители тръгнаха. Близо 1 милиард лева от националният бюджет са разпределени по сметките на фермерите – те ще могат да си ги получат най-късно до утре.

Средствата за забавените евросубсидии бяха намерени спешно, след разпореждане на премиера Бойко Борисов и въпреки несъгласието на финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

След сериозната заявка за протести и тежки машини на жълтите павета в столицата - правителството в крайна сметка отстъпи. Само за 24 часа бяха намерени близо 1 милиард лева от фискалния резерв на бюджета. Най-силният противник за това беше Дянков, а неговият колега Мирослав Найденов запази мълчание дали двете новини са свързани.

„Много ви моля, не поставяйте в ситуация да коментирам нещо, което не е коментирал премиерът и което нямам право да коментирам”, каза само Найденов.

Той все пак призна, че до последно становището на вицепремиера Дянков е останало непроменено. Зелена светлина за парите е дадена от премиера Бойко Борисов - още в четвъртък.

„Тогава премиерът разпореди в рамките на ден-два да бъде осигурен финансовият ресурс и каза, че неговата воля е над волята на финансовия министър, т. е. това беше директно разпореждане към финансовото министерство”, добави земеделският министър.

Така и не стана ясно обаче, колко ще струва изтегленият заем, който ще запълни дупката в бюджета и кой ще плати сметката.

„Те идват от фискалния резерв, тъй като директните плащания не минават през разходната част на бюджета, до края на месеца ние ще ги заявим за възстановяване и по регламент до 5-то число на следващият месец те трябва да бъдат възстановени. Което означава , че до 5-ти април ние трябва да очакваме възстановяване на средствата от Брюксел”, обясни Румен Порожанов - ДФ "Земеделие".

Зърнопроизводителите съобщиха, че отлагат протестите си в София, но остават в стачнa готовност до получаване на обещаните пари.