Преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. държавата купи за секционните избирателни комисии 12 300 копирни машини за над 1 млн. лева.

С тях трябваше да се правят дубликати на протоколите от гласуването при искане от участващите партии. До последно обаче имаше проблем с внедряването и употребата на устройствата.

Малко повече от две седмици преди евровота bTV провери задава ли се отново проблем с копирните машини. Екипът ни направи специално запитване до Министерския съвет, който е натоварен с техническото обезпечаване на изборите.

От отговора става ясно, че копирните машини вече са собственост на общините и местната власт трябва да организира снабдяването им с хартия и с мастилници. Копията на изборните протоколи са ключова гаранция за честността на изборите

„Това е важен момент от прозрачността и гарантирането на честността на изборите, така че се надявам всички копирни машини да са снабдени с тонер за да се направят копия на тези протоколи”, подчерта ръководителят на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) Антоанета Цонева, която е член на Обществения съвет на избирателната комисия.

На много места тонерите ще бъдат доставени след Гергьовден. В София консумативите вече са поръчани, а машините са минали проверка.

„Ще ни бъдат доставени мастилници. Финансовите разчети са изготвени , заявили сме средства и бройки и очакваме доставката”, посочи секретарят на район „Красно село” в Столична община Димитрина Георгиева.

Община Пловдив трябва да осигури тонерите за 466 копирни машини. Само за това ще бъдат похарчени около 14 000 лева, а парите, отпуснати от кабинета за организация на изборите са 64 000 лева.

Сходна е ситуацията в Бургас. "Прогнозната стойност е около 9-10 000 лева, но във всички случаи, това е един извънреден разход, който трябва да бъде направен... Така че като административна процедура е в повече и донякъде ни затруднява", каза секретарят на община Бургас Божидар Кънчев. Той изрази надежда, че държавата ще признае разхода и ще възстанови дадената сума на морския град.

В Бургас се оказа, че няма и склад, в който копирната техника да бъде съхранявана. Затова 300 машини са оставени по секциите в училища и кметства.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)