Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на областния координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за назначаването на Беркант Барзат от ДПС за председател на Районната избирателна комисия, предаде БГНЕС .

Върховните магистрати са посочили в мотивите за решението си, че спорното решение на ЦИК не е незаконосъобразно и не са налице доказателства за противоправното поведение на Барзат на предходните избори.

Според ВАС при назначаването на РИК са спазени законовите процедури и след като политическите сили на местно ниво не са постигнали съгласие за ръководството на комисията, ЦИК е била в правото си да определи кой да я оглави, спазвайки ограничението нито една партия и коалиция да няма мнозинство в ръководството й.

Това съобщиха в сряда от местния щаб на ГЕРБ, а още вчера Караянчева разпространи съобщение до медиите, в което обяви, че очаква безпристрастното решение на съда.

След като то излезе днес, тя коментира, че уважава буквата на закона, но не смята, че Беркант Барзат може да бъде гарант за провеждане на честни и прозрачни избори в Кърджалийско.

"С поведението си на евровота през месец май той не показа, че може да бъде обединяваща фигура в РИК, която да съчетава професионални компетенции, политическа безпристрастност и лични достойнства, необходими за такъв пост. Той се държа скандално, позволи си да упражни натиск върху членовете на 61-а СИК при броенето на бюлетините и брутално наруши изборния кодекс. Подобни действия не могат да бъдат подминати", категорична е екс-депутатката.

Тя отдава решението за скандалното назначение на факта, че ЦИК е доминирана от БСП и ДПС, поради което е допуснала Барзат не само да остане член на РИК, но да бъде и неин председател.

"Неговото назначение е поредното доказателство за продължаващия задкулисен пазарлък между коалиционните партньори и зависимостта на левицата от ДПС. Надявам се, че г-н Барзат ще осъзнае отговорността, която ляга на плещите му. Ще следим внимателно работата му и ще алармираме за всеки негов акт, който би бил в противоречие с изборните правила", заключи Караянчева.

Очаква се решението на ВАС и по жалбата на БСП, внесена по същия повод в понеделник.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация