БСП трябва да изпие до дъно горчивата чаша с последствията от бедствието "Станишев". Такъв коментар направи в предаването "Лице в лице" социалистът Румен Овчаров на фона на безпрецедентно слабия резултат на левицата от 15,4% на парламентарните избори на 5 октомври.

"Не знам дали сме стигнали дъното, но в момента сме на дъното. Толкова нисък резултат БСП никога не е получавала. Ще имаме 39 депутати, а под 40 никога не сме имали", подчерта Овчаров.

Той хвърли цялата вина за резултата върху предишния лидер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, при когото БСП била "поставена на колене пред една икономическа групировка". "Единият от проблемите е, че (след смяната на лидера) не доказахме по никакъв начин, че се разграничаваме от тази политика - БСП не даде знак, че отваря нова страница и това се видя и на изборите", допълни Овчаров.

За разлика от други представители на БСП Овчаров не смята, че вотът е наказание за коалиционното управление на БСП с ДПС в кабинета "Орешарски". "За формирането на последното правителство Сергей Станишев имаше подкрепата партията и на по-голямата част от българския народ за свалянето на Бойко Борисов", посочи той.

Според Румен Овчаров в левицата са необходими ясни и категорични промени в ръководството на партията, които председателят Михаил Миков трябвало да направи преди изборите. "Пропаст на троен скок не се прескача. Има още един опит, за съжаление трябва да го направи веднага - трябват промени в ръководството и в механизмите за вземане на решения, без подозрения и реализация на задкулисни идеи", препоръча Румен Овчаров.

Въпрос за коалиция

Няма никаква драма - българският изборател се оказа по-мъдър от политиците, посочи социалистът в коментар на потенциалната политическа криза и евентуалната невъзможност за формиране на правителство.

"Отговорността на Бойко Борисов и ГЕРБ е изключително голяма - те искаха отговорност. Очевидно избирателят не иска Борисов да управлява еднолично. Като първа политическа сила ГЕРБ са в правото си да реализират плана си за управление на страната", посочи Румен Овчаров.

Според него обаче коалиция на БСП с ГЕРБ би била грешен вариант за левицата. "Не виждам по кои приоритети можем да имаме общи визии. ГЕРБ иска актуализация на бюджета, БСП не иска. ГЕРБ не иска социални разходи, БСП иска. ГЕРБ иска спасяване на КТБ с пари на данъкоплатците, БСП не иска. ГЕРБ не иска АЕЦ "Белена", БСП иска", изброи Овчаров.

"В парламента ще има 8 партии - две са европейски легитимирани - Бойко Борисов може спокойно да направи коалиция с Реформаторския блок, който е част от Европейската народна партия, и ДПС, което е член на АЛДЕ", посочи социалистът.

Ако ГЕРБ и БСП управляват заедно, по думите му, това би било "голяма услуга за задкулисието,

За БСП ще е грешен вариант - в Германия става дума за две практически равностойни партии, което ще управлява България зад гърба на БСП. Публична тайна са договорките на ГЕРБ с Делян Пеевскии ДПС", смята Румен Овчаров.

"Ако имаше над 110 депутати, на Борисов нямаше да му трябва коалиция. Сега обаче ще трябва да се ангажира с някого, за да управлява публично държавата. Интересно е с кого ще се ангажира", подчерта социалистът.

"Правителство ще има, друг е въпросът докъде ще изкара то. Реформаторският блок и Патриотичният фронт вероятно ще участват. Надявам се Реформаторският блок да се хване на явен видим принцип, а не със задкулисието", посочи социалистът.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация