Трима представители на Реформаторския блок преговаряха с останалите партии в парламента от ранни зори в навечерието на ключовото гласуване на второ четене на промените в Конституцията.

Проектът е само от три страници, но предвижда сериозен „ремонт” в структурата на съдебната система – разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска камари и възможност Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.

Дясното обединение настоява да бъдат приети текстовете, „за” които бяха 184 депутати на първо четене през септември. Междувременно обаче АБВ прокараха на комисия промени, с които политическата и професионалната квоти в колегиите на ВСС се изравняват. Така Сотир Цацаров и подчинените му получават превес в своята камара пред представителите на парламента.

Лъчезар Никифоров от АБВ коментира пред bTV, че по този начин професионалните магистрати получават превес пред политическите представители (избрани с квалифицирано мнозинство). Той припомни, че текстът е бил приет на комисия с 8 гласа „за”, 1 „против” и трима въздържали се.

Емил Димитров – Ревизоро от Патриотичния фронт отбеляза, че националистите нямат проблем и с двата варианта, но този на АБВ е по-добър. Той подчерта, че явното гласуване също ще срещне одобрението на групата, защото съдии и прокурори застават с имената си зад своите решения по дела.

„Новият вариант не е нов, няма нищо ползотворно в него”, категоричен беше Филип Попов от БСП. Според него основните промени, сред които разделянето на ВСС и явното гласуване, са „безумни предложения, защото промяна в структурата не може да доведе до качествена промяна”.

Според Попов, по логиката на предлаганите промени, правителството и парламентът също трябва да се разделят на камари.

Той преповтори често използваната от левицата теза, че сегашното мнозинство (макар и преди два парламента-б.р.) е избрало настоящия състав на ВСС и нов избор на съдебен съвет няма да доведе вътре по-качествени представители.

„Борците срещу модела КОЙ получиха на първо четене подкрепа от този, на когото бяха приписани всички злини. На второ четене вероятно пак ще ги подкрепи”, заяви още той.

Ще стане ли нещо?

В студиото на „Тази сутрин” социологът Юрий Асланов коментира, че струпването на думите „исторически компромис” и „реформа” предизвиква негативни нагласи: „На няколко поколения целият съзнателен живот преминава в слушане на приказки. (...) Затова и темата е далеч от масовия интерес”.

По думите му, вместо да се променят закони, които действат от 60-те години на XX век (като Наказателния кодекс), директно „се скача на Конституцията” и то без възможностите, които Велико народно събрание дава за това.

„Непубличният интерес няма да изчезне със законови промени. Заявката трябва да е обществена, трябва да се погледне отгоре на нещата”, подчерта Асланов, като допълни, че даже и разделен на професионални колегии, ВСС ще остане уязвим за лобистки скандали като „Красьогейт”.

Според него съдебната система е „държава в държавата”, но е много важно как ще бъде поставена под контрол от останалите институции, защото резултатът може да стане още по-лош.

Журналистът Валерия Велева също се изказа скептично за предлаганите промени: „Дали квотата на ВСС ще бъде 5 или 6, коя ще е по-голямата цифра, това няма никакво значение за обикновения процес, за дядото, на когото са му откраднали кокошката. Цялата идея на тези промени, които прокарва Христо Иванов, е слагането на наморник на главната прокуратура”.

Тя нападна не само Иванов, но и целия Реформаторски блок, в който, по думите й, „тези партии, които не се дишат, не се понасят, въртят някакви много нелицеприятни пазарлъци”.

Велева коментира, че Бойко Борисов вече е свалил доверието си от Христо Иванов и след Нова година ще има рокади в кабинета.

Политологът Стойчо Стойчев напомни, че премиерът не може просто да уволнява министри, особено когато не са от неговата партия – въпреки забележката на Асланов, че България „функционира като премиерска република”.

„Настоящото статукво на съдебната система е вредно за гражданите. Целта не е да се мерят мускули, целта дори не е да се постави под зависимост прокуратурата, а да има отчетност. Главният прокурор не е независима планета в държавата, прокуратурата действа в името на народа”, подчерта Стойчев.

По думите му ако държавата даде ясен сигнал, че иска да промени съдебната система, това ще даде ясен сигнал към гражданите и към инвеститорите.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда