Промените в Конституцията не създават предпоставки нито за бърз, нито за справедлив, нито за ефективен съдебен процес и с тях не се постига предпоставка за последователност в решенията на различните инстанции.

Това заяви на пресконференция в Благоевград зам.-председателят на АБВ Румен Петков, чиито съпартийци часове по-рано подкрепиха ремонта на основния закон - като имаха и ключова роля при преформулирането на "историческия компромис".

Той добави още, че те са внесли преди повече от 6 месеца в деловодството на Народното събрание, Закон за съдебната власт, където всички тези неща, които се третират в конституционните промени са били залегнали.

„Кой и защо се опита да ги прекара през промени в Конституцията, а не през промени в закона, които щяха да станат много по-бързо и много по-лесно. Защо не търсим 100 гласа, а търсим непременно 160 – 180? Кой искаше да спре съдебната реформа и можем ли да намерим един юрист, който ще каже какво дават тези промени в Конституцията на бай Пешо и на кака Пенка?“, запита Петков, цитиран от Фокус.

Петков отбеляза, че само за второто полугодие на миналата година по линия на Министерството на правосъдието са платени 500 000 лева за забавено правосъдие.

„Защо не показаха съдиите, прокурорите и следователите, които носят отговорност за това? И си представете, тези пари сме платили на престъпници, изнасилвачи, крадци, на взломаджии – защото това нещо трябваше да се хвърли в конституционните промени. Защото има 5-6 човека, които осмислят политическия живот, само с лишената от съдържание в техните усти съдебна реформа”, заяви още бившият силов министър.

По отношение на квотите във ВСС, той посочи: "Има стенограма, която започва с изявление на премиера Бойко Борисов, от заседание в кабинета на Цецка Цачева, където той ясно казва, за разлика от други негови изявления: „За да не влизаме в колизия с Конституцията и правомощията на Велико и обикновено Народно събрание, трябва да се обединим около предложението на АБВ с широк консенсус 6:5, защото 6:6 е колизия с Конституцията. Освен това 6:6 е нещо, което може да реши само Велико народно събрание, а не обикновено“.

Нямаше ли кой друг да стане министър?

Нуждаем се от още разговори и обсъждания по въпроса за кандидатурата на Екатерина Захариева, защото прозвучаха доста остри и критични забележки от някои партии, които подкрепят кабинета, посочи Румен Петков.

„Моето лично мнение е, че не е добра практика министри на правосъдието да стават хора, които не са влизали никога в съдебна зала. Ние вероятно ще подкрепим кандидатурата, но с достатъчно сериозни резерви. Ако не греша това е четвъртият министър на правосъдието, който не е влизал в съдебна зала, а това вече е проблем“, допълни той.

По думите му премиерът трябва да преосмисли кандидатурата, защото Захариева има опит в администрацията, но съдебната реформа е нещо много по-различно.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Национален ден на отворените врати в съда
  • Петата поправка в конституцията е окончателно приета