Екатерина Захариева поема поста министър на правосъдието от Христо Иванов, след като Народното събрание прие нейната кандидатура.

„За” гласуваха 126 депутати. 66 бяха „Против” – БСП, „Атака” и ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок. 17 депутати от дясното обединение и Патриотичния фронт гласуваха „Въздържал се”.

Снимка: bTV

Захариева положи клетва като министър.

По-рано от БСП посочиха, че не откриват в рокадата заявка за реални политики по отношение на правосъдието, а ДПС видяха пореден повод да поискат предсрочни избори.

Опозицията удържа на обещанието и атакува избора на Екатрина Захариева, притеснени от биографията й.

„Има специфика в биографията на г-жа Захариева и тя е, че по един нелош начин заема постове, за които няма други кандидати”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Уважаеми колеги, успех в назначаването на секретарки, фаворитки и други момичета във властта”, каза Магдалена Ташева от „Атака”.

„По този начин всъщност вкарвате президента в модела „Кой”, коментира пък независимият депутат Георги Кадиев.

„Министрите трябва да се избират по лични качества и по това, което са направили към момента”, каза обаче преди гласуването Екатерина Захариева.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя заяви, че много от тези, които я критикуват, „могат само да си мечтаят” за постовете, които са ѝ предлагали и тя е отказвала.

Захариева посочи, че е „за” въвеждането на явното гласуване във ВСС, като по думите ѝ така ще се повиши доверието във висшия съдебен орган.

„Всички очакват влизане на качествени хора в съдебната власт. Засилване ролята на инспектората“, заяви Захариева. Тя допълни, че ако бъде избрана, че няма да влиза в политически задкулисни договорки.

„Големият въпрос е дали закърпваме онази част от тапета, която е паднала, или всъщност този път политическите сили са разбрали, че тази реформа е много тежка”, заяви подалият оставка правосъден министър Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

От парламента Захариева тръгна за новото си работно място.

Екатерина Захариева ще гостува в предаването на bTV "Тази неделя". С новия министър на правосъдието ще разговаря Жени Марчева. 

Ще се справи ли Екатерина Захариева като правосъден министър?

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда
  • Петата поправка в конституцията е окончателно приета