ДПС смята, че има обективна необходимост от предсрочни парламентарни избори. Не, за да спре реформата, а точно обратното. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебата за кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър.

Той се обърна към Радан Кънев с думите: „Това правителство, въпреки мантрата за стабилността, не е в състояние да генерира реформи. Вашето излизане от властовата формула е най-категоричното доказателство, че това не се случва. Не само частта за съдебната реформа, а въобще. Това не е управление за реформите, а управление на говоренето за реформи и думата реформа отдавна загуби собствения си смисъл”.

„Без реформи няма развитие. Без развитие няма стабилност, ерго управлението ви е обречено на неуспех. Изборите вече са необходимост”, допълни още той.

Даже управляващите се колебаели

За кандидатурата и реформата в съдебната система, трябва да дадат отговор тези, които са избрали този кабинет. Това заяви в пленарна зала депутатът от ДПС Четин Казак по време на обсъждането на кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър.

„За съжаление, ние виждаме, че дори сред управляващата коалиция има резерви, неопределеност и колебания дали ще подкрепят предлаганите от премиера промени”, посочи той и каза, че движението няма да подкрепи рокадите в кабинета.

Припомняме, по-рано днес част от депутатите от РБ обявиха, че ще се въздържат при гласуването.

„Година и половина след този акт нищо осезаемо и конкретно не се случи за съдебната реформа, с изключение на приетите промени в Конституцията (...) Как искате ние да дадем картбланш за продължаване на нещо, което не е започнало?“, попита Казак.

Той посочи, че за да се случи съдебната реформа трябва да бъде широко обсъдена и приета от всички заинтересовани страни.