Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране, и те го демонстрираха в парламента, мисля. Да се захващат за работа; приехме промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че с промяна в процесуалните закони хората ще усетят по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления.

В отговор на въпрос, свързан с малкото случаи на осъдени у нас мащабни престъпници и представители на висшите властови равнища, Борисов посочи, че това е нещо, които и той много трудно може да обясни.

„Видяхте в последните дни и г-жа Масларова, и г-н Бисеров, получиха оправдателни присъди. Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата. Затова всички говорим за реформа, за да може тези, което внасят делата в съда, да бъдат изрядни, за да може съдът да отсъди това, което се очаква, и виновните да влязат в затвора”, поясни премиерът.

Той отбеляза, че промените трябва да ударят и по битовата престъпност, защото всеки ден биват задържани крадци с по 20-30 висящи дела.

ГЕРБ: Коалицията е стабилна

За нас от ГЕРБ управляващата коалиция е стабилна и, ако някой се опитва изкуствено да разклаща доверието в нея, то следствието ще е като след буря в чаша вода, заяви в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Управляващите са на мнение, че са реализирали максимално голяма част от заложените законодателни дейности. Според тях границите на реформата се дефинират от предстоящите промени в ЗСВ и процесуалните закони.

„Най-голямата стъпка, която оценяваме като положителна и истинска реформа, е постигането на историческия политически консенсус и осигуряване на максимално парламентарно мнозинство за приемане на промените в конституцията”, каза Караянчева.

От декларацията стана ясно, че „партия Партия ГЕРБ е категорична в решимостта си да прави реформи, но не реформи на всяка цена, а обмислени, почиващи върху дебат и реална парламентарна подкрепа и в услуга на обществото, гарантиращи резултати в дългосрочен план”.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда
  • Петата поправка в конституцията е окончателно приета