Промените предложени от премиера, са пореден опит за закрепване на ситуацията в съдебната власт. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на „БСП лява България” Михаил Миков.

„Никой от управляващото мнозинство не иска да дискутира как от тук насетне ще се развива политиката на правителството в правосъдната област”, посочи той. Миков определи предстоящото гласуване на кандидатурата на Захариева като „формално действие” и посочи, че избирането ѝ за правосъден министър няма да доведе до положителен резултат.

„Ние от БСП няма да подкрепим тази персонална промяна. След нея всичко ще си остане по старому – без разбиране за необходимите законодателни промени, които да доведат до едно по-справедливо правосъдие”, коментира социалистът.

Самооценката не е достатъчна

Захариева е преминала през целия политически спектър на управляващото мнозинство. Това ясно предопределя кандидатурата й като балансираща фигура, заяви от парламентарната трибуна депутатът Филип Попов от БСП лява България по време на обсъждането на кандидатурата.

"Самооценката за подготвеност не е достатъчно за определянето на отговорност в съдебната власт", добави той.

"Реформа няма - има само пъстър спектър от интереси, констатира Попов. Реформата, която се готвите да правите не е правилна, тя е започната наопаки", посочи още депутатът.

РБ не знаели къде са

Частта от гражданската квота на Реформаторския блок ще гласува въздържал се, каза народният представител от ПГ на РБ Петър Славов. В реплика Михаил Миков заяви: „Хубаво е, че декларирате, че не знаете къде сте“.

По думите му, това говори за собственото политическо безсилие на РБ и очевидна неопределеност.

В пленарната зала са министри от кабинета без премиера. Кандидатурата на Захариева ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева, тъй като министър-председателят е в Брюксел.