Партиите от Реформаторския блок (РБ) се явяват на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаят надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Това е записано в декларация на политическата формация, разпространена от нейния пресцентър.

Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността, заявяват от Реформаторския блок. От РБ посочват, че ще работя за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; за електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки.

От РБ са за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз; за отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.

РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната; да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа; да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера; да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори; да подготви проект до 2016 г. за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 г.

Предлага се създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции, както и разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.

За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим към съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото, пише още в декларацията.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация